Video: Opi pörssin eri toimialoista

Artikkeli
19.3.2018
Lukuaika
2 min

Pörssisäätiön sijoituskoulussa 13.3.2018 käsiteltiin pörssin eri toimialoja, joista eri sektoreita seuraavat analyytikot kertoivat.

Avauspuheenvuorossa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo sijoitussuunnitelman tärkeydestä, hajauttamisesta ja pörssin suosituimmista toimialoista yksityissijoittajien keskuudessa.

Sen jälkeen OP:n analyytikko Matias Rautionmaa kertoo rakennussektorista, FIMin analyytikko Aaron Kaartinen teknologiasektorista, Inderesin analyytikko Petri Aho mediasektorista ja Evlin analyytikko Joonas Häyhä terveydenhuoltosektorista.

Katso toimialoja käsittelevän sijoituskoulun videot alta. Kaikki puheenvuorot omina videoinaan löydät myös täältä.

 

Yleisökysymyksiä tuli runsaasti, eikä kaikkiin ehditty vastata sijoituskoulun aikana. Tilaisuuden jälkeen Rautionmaa ja Häyhä vastasivat vielä kahteen esille nousseeseen kysymykseen rakennus- ja terveydenhuoltosektorista.

Rakennussektori: Korreloivatko uudis- ja korjausrakentaminen toisiaan? Entä toimitila- ja asuntorakentaminen?

”Korjaus- ja uudisrakentaminen eivät korreloi keskenään – tai ne saattavat jopa hieman käänteisesti korreloida. Kun rakennetaan paljon uutta, resursseja ohjautuu usein enemmän näihin kohteisiin ja korjausrakentaminen voi hieman hidastua. Sitten kun on huonot ajat ja lama, resursseja ohjataan enemmän korjausrakentamiseen. Korjausrakentaminen menee joka tapauksessa kohtalaisen tasaisesti omaa rataansa.

Toimitila- ja asuntorakentaminen taas korreloivat jonkin verran keskenään. Molemmat liittyvät positiivisiin talouden näkymiin. Jos taloudessa menee hyvin, sekä asuminen että toimitilainvestoinnit piristyvät.”

– Analyytikko Matias Rautionmaa, OP

Jos soteuudistus kaatuu, miten käy toimialan lyhyellä tähtäimellä?

”Jos soteuudistus kaatuisi, yksi kasvun lähde lyhyellä tähtäimellä voivat olla kuntaulkoistukset. Siinä kentässä on olemassa varmasti edelleen tietty kustannuspaine ja halu hillitä kustannuksia, joten SOTE:n kaatuminen voisi aktivoida kuntakenttää ulkoistamaan toimintaansa lisää. Potentiaalia tosin rajoittaa pari vuotta sitten lanseerattu ja 2018 alusta tiukennettu rajoitelaki. Nykyään vain 20 prosenttia kunnan sote-menoista pystytään ulkoistamaan yksityiselle, mikä tietenkin on rajoittava tekijä.

Mielestäni kokonaisuutena ei kuitenkaan olisi katastrofi terveydenhuoltosektorille, vaikka sote kaatuisikin, sillä kaatuminen tarkoittaisi todennäköisemmin palaamista piirustuspöydän ääreen kuin että uudistus jätettäisiin kokonaan tekemättä, koska tarve uudistukselle olisi edelleen olemassa.”

– Analyytikko Joonas Häyhä, Evli

 

Kuva: Minna Heusala

Tiesitkö, että Pörssisäätiön videot löydät myös Youtube-kanavaltamme?