Kansanosakkeet 31.3.2020 – tältä näyttää yksityissijoittajan salkku koronakeväänä
Kansanosakkeiden kärjessä yhä Nordea ja Nokia, kolmannesta sijasta kamppaillaan
Nordea, Nokia ja Elisa ovat 31.3.2020 edelleen kansanosakkeiden kärkikolmikko. Fortum ja Sampo vaanivat kolmatta sijaa kuitenkin jo lähietäisyydellä. Nordealla on lähes 300 000 suomalaista yksityishenkilöä osakkeenomistajina. Nokialla yksityisomistajia on yli 230 000 ja Elisalla reilu 161 000. Elisa on erityisesti naisten suosikki, yhtiön osakkeenomistajista noin 48 prosenttia on miehiä. Fortum on kasvattanut henkilöomistajien määrää yli 34 000 osakkeenomistajalla kolmessa kuukaudessa ja yhtiöllä on jo lähes 156 000 yksityishenkilöä omistajina. Viidennellä sijalla on omistajamääräänsä yli 15 000 hengellä kasvattanut Sampo, jolla on nyt jo noin 132 000 yksityishenkilöä osakkeenomistajana.
Kärkiviisikon jälkeen tulevat UPM, Neste, Wärtsilä, Outokumpu ja Kone. Näistä Wärtsilän ja Nesteen omistajamäärä kasvoi alkuvuonna kummallakin yli 10 000 hengellä. Sijoitustaan edellisestä kerrasta hieman menettänyt Outokumpu nousee top 10 -listalle erityisesti miesten suosikkina, yhtiön osakkeenomistajista lähes 75 prosenttia on miehiä.
Pörssisäätiö julkaisee kansanosakkeet vuosineljänneksittäin arvopaperikeskus Euroclearin omistajatilastotietojen perusteella. Kansanosakkeet ovat yhtiöitä, joilla on suuri määrä yksityishenkilöitä osakkeenomistajana.
Kansanosakkeet 31.3.2020
- Nordea
- Nokia
- Elisa
- Fortum
- Sampo
- UPM-Kymmene
- Neste
- Wärtsilä
- Outokumpu
- Kone
(Lähde: Pörssisäätiö ja Euroclear)
Yksityissijoittajat omistavat lähes kaikista pörssiyhtiöistä vähintään 10 %
Yksityissijoittajan omistukset ovat tyypillisesti pieniä, mutta yhteenlaskettuna yli 800 000 hengen sijoitukset ovat merkittäviä. Kun tarkastelussa oli arvo-osuusjärjestelmästä 31.3.2020 löytyvät 156 pörssiyhtiötä ja First North -markkinapaikan yhtiötä, näistä jopa 137 yhtiössä yksityissijoittajien yhteenlaskettu omistusosuus oli yli 10 prosenttia. Vain 12 prosenttia yhtiöistä eli 19 yhtiötä jäi alle tämän rajan.
Kansanosakkeista yksityissijoittajien omistusosuus on erityisen merkittävä Outokummussa, Elisassa ja Wärtsilässä, kussakin yli 20 prosenttia. Omistusosuus nousee yli 10 prosentin myös UPM:ssä, Fortumissa ja Sammossa. Koneessa yksityissijoittajien omistusosuus jäi tarkasteluhetkellä 9,85 prosenttiin eli juuri alle tarkastelurajan. Kymmenen prosentin omistusosuudella omistajat voivat vaatia yhtiökokouksessa esimerkiksi vähemmistöosinkoa tai erityistilintarkastusta ja voivat halutessaan estää yritysvaltauksen.
Yksityissijoittajan salkun suurin sijoitus on KONE
Kansanosakkeet listataan pelkästään omistajamäärän mukaan. Kun huomioidaan yksityissijoittajien omistusosuudet ja yhtiöiden markkina-arvot, saadaan selville, kuinka suurella summalla yksityissijoittajat kutakin pörssiyhtiötä omistavat.
Yksityissijoittajien osakesalkun suurimmat sijoitukset 31.3. ovat Kone, Elisa, Orion, UPM ja Nordea. Seuraavina listalla tulevat Neste, Sampo, Fortum, Nokia ja Kesko. Suomalaisten yksityissijoittajien Kone-omistuksen markkina-arvo 31.3.2020 oli vaikuttavat 2,4 miljardia euroa. Muidenkin listan yhtiöiden osalta yksityishenkilöiden sijoitukset ylittivät miljardia euroa kussakin. Sijoitusten markkina-arvot ovat pienentyneet vuodenvaihteesta osakekurssien laskun takia.
Myös pienemmät kasvuyhtiöt näkyvät yksityissijoittajien salkuissa. Yksityissijoittajien yhteenlasketut sijoitukset First North -markkinapaikan yhtiöihin olivat 31.3. lähes miljardi euroa. First North -yhtiöistä suurimmat sijoitukset yksityishenkilöillä oli 31.3. seuraavissa: Admicom, Remedy ja Verkkokauppa.com.
Yksityissijoittajien osakesalkku 31.3.2020 – kotitalouksien euromääräisesti suurimmat omistukset
- KONE
- Elisa
- Orion
- UPM
- Nordea
- Neste
- Sampo
- Fortum
- Nokia
- Kesko
Lähde: Pörssisäätiö, Euroclear, Nasdaq
Teksti: S. L.
Kuva: Pixabay.com