Historian ensimmäinen Pörssigaala juhlittiin Helsingissä 17.5. Gaala huipentui palkintojenjakoon.

Pörssigaalan voi katsoa tästä linkistä.

”Halusimme nostaa esiin kotimaisen omistajuuden merkitystä ja pörssimaailman parhaita käytäntöjä”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo.

Vuoden sijoittajavaikuttaja
Parhaat sijoittajasivut
Nuori sijoittaja
Monimuotoisuuden edistäjä
Kiertotalouden edelläkävijä
Muutoksentekijä
Vuoden listautuja
Paras hallituksen puheenjohtaja
Paras omistaja-arvon kasvattaja

Vuoden sijoittajavaikuttaja: Verneri Pulkkinen

Vuoden sijoittajavaikuttaja valittiin yleisöäänestyksellä. Voittaja on Verneri Pulkkinen. Hän työskentelee yhteisönrakentajana yhtiöanalyyseja myyvässä Inderesissä. Pulkkinen tekee sijoittamisaiheisia podcasteja, striimaa videoita ja keskustelee aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa kuten Twitterissä, jossa hänellä on yli 11 000 seuraajaa.

”Olo on kiitollinen kaikille äänestäjille!”, Pulkkinen sanoo.

”Yhteisöt ovat relevantteja sijoittamisessa, ne koetaan merkitykselliseksi”, hän arvioi.

Vuoden sijoittajavaikuttajaksi ehdolla olivat myös yli 110 000 jäsenen Sijoituskerho-Facebook-ryhmän perustaja Aleksi Kopponen ja suositun Mimmit sijoittaa -podcastin lanseerannut Pia-Maria Nickström.

Parhaat sijoittajasivut: Huhtamäki, Alma Media, Raute ja Lemonsoft

Yksityissijoittajille pörssiyhtiöiden sijoittajasivut ovat kautta vuosien olleet merkittävä tietolähde. Siksi Pörssisäätiö ja Sijoitusanalyytikot ovat jo vuodesta 1999 alkaen palkinneet sijoittajaviestinnän ammattilaisten työtä valitsemalla vuosittain pörssiyhtiöiden parhaat sijoittajasivut. Palkinnolla halutaan auttaa yhtiötä parantamaan sijoittajaviestintäänsä.

”Parhaat sijoittajasivut -palkintoa on jaettu jo aikaisempina vuosina, ja kilpailu on selkeästi kirittänyt yhtiöitä parantamaan sijoittajasivujaan”, Sari Lounasmeri kiittää.

Kriteerit ovat tiukat. Sijoittajasivuista tarkastellaan esimerkiksi käytettävyyttä, ulkoasua, miten strategia, kasvu ja kannattavuus on ilmaistu, miten taloudelliset tavoitteet ja aiempi historia esitetään, miten kuvataan pääoman käyttö ja operatiiviset riskit ja vastuullisuus.

Palkinnot jaettiin neljässä sarjassa:

Suuret pörssiyhtiöt (large cap, markkina-arvo yli miljardi euroa)

1. Huhtamäki
2. Valmet
3. Kesko

Keskisuuret pörssiyhtiöt (mid cap, markkina-arvo 150 miljoonaa–miljardi euroa)

1. Alma Media
2. Tokmanni
3. Lassila&Tikanoja

Pienet pörssiyhtiöt (small cap, markkina-arvo alle 150 miljoonaa euroa)

1. Raute
2. Optomed
3. Exel Composites

First North -markkinapaikan yhtiöt

1. Lemonsoft
2. Loihde
3. Netum

Aiempiin Parhaat sijoittajasivut -palkittuihin voi tutustua täällä.

Nuori sijoittaja: Juuso Aitta

Nuori sijoittaja -palkinnon sai pörssilähettiläs, helsinkiläinen Juuso Aitta. Hän on itse varhain innostunut sijoittamisesta ja lisäksi jakaa tietoa sijoittamisesta muille toimien innostajana ja esikuvana.

”Porukka haluaa keskustella sijoittamisesta. Siitä voi puhua ymmärrettävästi”, 19-vuotias Aitta kertoo.

Juuso Aitta on kiertänyt vapaaehtoistehtävässä lukuisissa yläkouluissa kertomassa 9.-luokkalaisille oman talouden hallinnasta. Lisäksi hän on kahtena keväänä pitänyt omassa lukiossaan toisille lukio-opiskelijoille suunnattua sijoittamisen lukion valinnaiskurssia.

”Kursseilla on ollut ihan järjettömästi porukkaa. Nuoria kiinnostaa sijoittaminen”, Aitta kertoo.

Hän on myös toiminut Pörssisäätiön pörssilähettiläsohjelmassa kouluttajana. Pörssilähettiläät on Pörssisäätiön koulutusohjelma, jossa toisen asteen opiskelijat kouluttautuvat pitämään oppitunnin säästämisestä ja sijoittamisesta yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille. Lukuvuonna 2020–2021 pörssilähettiläät tavoittivat noin 10 000 yhdeksäsluokkalaista.

Palkintoa oli jakamassa yhteistyökumppaneista Merilampi.

Monimuotoisuuden edistäjä: Konecranes

Vastuullinen yritys ottaa toiminnassaan huomioon ympäristön ja ihmiset: erilaisia, eri taustaisia ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti ja kannustetaan aktiivisesti etenemään urallaan.

Monimuotoisuuden edistäjä -palkinnon sai Hyvinkäällä pääkonttoriaan pitävä Konecranes. Tuomariston mukaan yhtiö toimii hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka asiaan paneutumalla päästään lyhyessä ajassa pitkälle. Koko Konecranesin henkilöstö on käynyt monimuotoisuuskoulutuksen. Koulutus eli tieto ja tietoisuus on tärkeä ensimmäinen askel. Yhtiö on asettanut monimuotoisuuteen liittyviä tavoitteita, suunnitellut toimenpiteitä ja kuvannut prosessejaan. Erityiset avainkohdat – esimerkiksi rekrytointi – on määritelty.

“Monimuotoisuus ja osallistaminen ovat keskeisiä Konecranesin kulttuurille ja suorituskyvylle. Haluan kiittää työntekijöitämme, jotka ovat tehneet edistyksemme mahdolliseksi”, Konecranesin väliaikainen toimitusjohtaja Teo Ottola sanoo.

Palkintoa oli jakamassa yhteistyökumppaneista Mercuri Urval.

Kiertotalouden edelläkävijä: Betolar

Huoli ympäristön kantokyvystä on kasvanut viime vuosikymmeninä. Kiertotaloudessa tavoitteena on varmistaa, että tuotteita ja materiaaleja hyödynnetään pitkään. Tähän voidaan vaikuttaa esimerkiksi tuotesuunnittelulla, uudelleenkäytöllä tai yhteiskäytöllä.
Kiertotalouden edelläkävijänä palkittiin materiaaliteknologiayritys Betolar. Se noudattaa ympäristön ja ilmaston huomioivaa, kiertotalouteen pohjautuvaa ansaintalogiikkaa.

”Henkilöstömme rohkea toiminta ja asiakkaidemme ympäristövastuullinen ennakkoluulottomuus ovat saaneet betoniteollisuuden vihreän murroksen liikkeelle. Halukkuus luotettavien vähähiilisten betoniratkaisujen teolliseen käyttöönottoon on kasvanut hurjasti. Maailman muuttaminen on innostavaa työtä. Samalla se on myös massiivinen mahdollisuus liiketoiminnalle ja sijoittajille”, Betolarin toimitusjohtaja Matti Löppönen sanoi kiitospuheessaan.

Betolarin pääkonttori on Kannonkoskella Keski-Suomessa.

Palkintoa oli jakamassa yhteistyökumppaneista Sitra.

Muutoksentekijä: Tecnotree

Vuoden muutoksentekijänä palkitaan teknologiatoimittaja Tecnotree Espoosta. Yhtiön tarjoamat ratkaisut ovat kriittisessä asemassa, kun maailman kaikkein köyhimpien maiden väestölle pyritään tarjoamaan pääsy esimerkiksi kehittyneisiin digitaalisiin terveydenhuolto- , koulutus- ja maksuliikennepalveluihin. Hankkeita kehitellään jatkuvasti lisää, ja liiketoimintaa avataan uusissa paikoissa esimerkiksi latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa.

“Otamme nöyränä ja kiitollisena vastaan Muutoksentekijä-palkinnon. Tecnotreellä on tavoitteellinen visio vahvistaa digitaalisesti toisiinsa kytkeytyneitä yhteisöjä eri puolilla maailmaa. Yhtiöiden, jotka haluavat luoda kasvua pyramidin juurelta, pitää pystyä skaalautumaan ja keskittymään arvonluomiseen. Ei vain yksin vaan yhdessä horisontaalisten ja vertikaalisten ekosysteemitoimijoiden – kuten meidän – kanssa: globaalisti, läpinäkyvästi ja tavoitteellisesti. Tecnotreen muutosta tuottava kasvuvisio on tasoittaa pelikenttää jakamalla huippuluokan innovaatioita Suomesta kasvaville markkinoille ja päästää valloilleen kestäviä digitaalisia ekosysteemejä terveydenhuoltoon, rahoituspalveluihin, koulutukseen, urheiluun ja digitaaliseen kaupankäyntiin linjassa YK:n kestävän kehityksen linjausten kanssa. Tämä palkinto vahvistaa visiomme ja on mahtava kannustus Tecnotree-tiimille” , Tecnotree OYJ:n toimitusjohtaja Padma Ravichander sanoo.

Voittaja valittiin kaksivaiheisessa prosessissa. Ensin erillinen asiantuntijajoukko analysoi toimijoita ja valitsi finalistit, joista tuomaristo valitsi voittajan. Palkintoa oli jakamassa yhteistyökumppaneista Miltton.

Vuoden listautuja: Spinnova

Vuoden 2021 aikana pörssiin listautui ennätysmäärä uusia yhtiöitä. Uudet yhtiöt edustavat eri toimialoja ja kasvun eri vaiheita. Yksityissijoittajat osallistuivat listautumisanteihin innokkaasti, ja moni yhtiö saikin heti tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia uusia omistajia. Samalla yhtiöt keräsivät pääomaa kasvunsa rahoittamiseksi.

Vuoden listautujana palkittiin jyväskyläläinen tekstiilikuituja valmistava Spinnova.

”Listautumisemme onnistui erinomaisesti ja kerättyjen varojen avulla toteutamme nyt kasvustrategiaamme käytännössä. Olemme ylpeitä ja otettuja siitä, että saimme listautumisen yhteydessä 22 000 omistajaa rakentamaan kanssamme tekstiilialan kestävämpää tulevaisuutta ja että määrä on kasvanut sen jälkeen jo yli 33 000 osakkeenomistajaan. Kiitämme sijoittajia luottamuksesta ja uskosta teknologiaamme, tiimiimme ja kaupalliseen potentiaaliimme. Kanssanne mullistamme tekstiilien valmistusta globaalisti kestävämpään suuntaan. Haluan kiittää myös Spinnovan omaa tiimiä ja partnereita, jotka ovat mahdollistaneet nopean kehityksen”, Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen sanoo.

Tuomaristo tarkasteli melkein 30 viime vuonna listautuneista yhtiöistä listautumisantiin osallistuneiden sijoittajien lukumäärää ja yksityissijoittajien listautumisannissa saamaa omistusosuutta sekä annin jälkeistä omistajamäärän kehitystä ja kurssikehitystä.

Paras hallituksen puheenjohtaja: Robert Ingman

Omistajat valitsevat yhtiön hallituksen, jonka tehtävä on esimerkiksi linjata strategia ja valita toimitusjohtaja. Hallituksen puheenjohtajan merkitys on viime vuosina korostunut. Hyvin johdettu hallitus nostaa toiminnallaan yhtiön omistaja-arvoa.
Paras hallituksen puheenjohtaja on Robert Ingman. Hän toimii hallituksen puheenjohtajana useissa yhtiössä, pörssiyhtiöistä Qt Groupissa, Digiassa ja Etteplanissa. Palkintokriteerinä oli muun muassa se, että hän on puheenjohtajana pörssiyhtiössä, jonka arvo on kehittynyt suotuisasti ja puheenjohtajan nähdään vaikuttaneen tähän.

Paras omistaja-arvon kasvattaja: Qt Group

Lähes miljoona suomalaista omistaa pörssiosakkeita. Omistaja-arvon kehitys on yksi tärkeimmistä taloudellisista mittareista sekä suurille että pienille osakkeenomistajille. Omistaja-arvon kehityksessä huomioidaan sekä yhtiön osakekurssin kehitys että yhtiön omistajille jakamat osingot ja pääoman palautukset.

Parhaana omistaja-arvon kasvattajana palkittiin ohjelmistoyhtiö Qt Group. Se on pitkäaikaisesti kasvattanut merkittävästi omistaja-arvoaan.

Tuomaristo

Pörssigaala-tuomaristoon kuuluivat sijoitusbloggaaja, sijoittaja Jasmin Hamid, arvosijoittamisen pioneeri, yksityissijoittaja Mika Heikkilä, suursijoittaja, sijoituskirjailija Tom Lindström, professori Vesa Puttonen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Lounasmeri toimi tuomariston puheenjohtaja.

Pörssigaala keräsi yhteen suomalaisten pörssiyhtiöiden johtoa, yksityissijoittajia ja vaikuttajia

Pörssigaalan järjesti Pörssisäätiö yhdessä yhteistyökumppaneiden Mercuri Urvalin, asianajotoimisto Merilammen, Milttonin, PwC:n ja Sitran kanssa. Gaalaan osallistui johtoa suomalaisista pörssiyhtiöstä, yksityissijoittajia, sijoittajavaikuttajia ja muita rahoitusalan ammattilaisia.

Tutustu Pörssigaalaan tarkemmin täällä: https://porssigaala.fi/