Nuoret naiset löysivät osakesäästötilit

Osakesäästötilin avanneista yksityissijoittajista naisten osuus on vain neljännes, mutta painotus on selkeästi nuoremmissa ikäluokissa. Eniten osakesäästötilejä naisista ovat avanneet 18-29-vuotiaat.

Artikkeli
26.10.2020
Lukuaika
2 min

Syyskuun Euroclearin tilastojen mukaan osakesäästötilejä on Suomessa tänä vuonna avattu jo yli 120 000. Tämä on ylittänyt Pörssisäätiön alkuvuonna asettamat odotukset, ja arviot tilinavauksista tälle vuodelle on nostettu jo 150 000:een. Osakesäästötili on houkutellut runsaasti uusia sijoittajia, ja 28 prosenttia avatuista tileistä onkin täysin uusien osakesijoittajien tilejä.

– Osakesäästötili on helppo tapa aloittaa sijoittaminen. Aiempia osakeomistuksia ei voi siirtää osakesäästötilille, mikä onkin houkutellut juuri uusia osakesijoittajia, arvioi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Miksi erityisesti naisten kannattaisi sijoittaa?

– Säästöjä sijoittamalla vaurastuu ja näin vaurastuminen jakautuisi tasa-arvoisemmin. Naiset ovat myös pienituloisempia ja ottavat vähemmän riskejä: tämän takia me sijoitamme vähemmän ja toisaalta juuri tämän takia meidän kannattaisi sijoittaa enemmän, Lounasmeri kannustaa.

Tutkimusten mukaan naiset paitsi elävät pidempään, he myös pitävät yksittäisiä sijoituksia pidempään.

– Yhteiskunnassa tarvitaan pitkäjänteisiä omistajia ja pienempien kaupankäyntikulujen ansiosta naisten sijoitukset tuottavat paremmin, kertoo Lounasmeri.

– Omistajat käyttävät yrityksissä äänivaltaa. Pörssiyhtiöt ovat keskeisiä yhteiskunnallisia toimijoita, ja omistajakunnan arvot näkyvät yrityksen toiminnassa, hän valaisee sijoittamisen yhteiskunnallista merkitystä ja vaikutusmahdollisuuksia.

Mitä asialle pitäisi tehdä?

– Puhutaan rahasta, talousasioista ja sijoittamisesta omille tutuillemme ja lapsillemme, sekä tytöille että pojille. Myös talousopetuksen merkitys on tärkeä. Jos koulussa opetettaisiin sijoitussuunnitelman teko, lisääntyisi todennäköisesti naisten sijoittaminen, Lounasmeri arvioi.

Tätä Pörssisäätiö edistää osaltaan myös kouluttamalla nuoria Pörssilähettiläitä. Koulutuksen läpikäyneistä yli 400 nuoresta 51,5 prosenttia on tyttöjä. Myös sosiaalisen median rooli korostuu nuorten tavoittamisessa. Sen avulla sijoittamisesta voidaan tehdä houkuttelevaa myös nuorille naisille.

Aiheesta lisää Svenska Ylen jutussa.

Haluatko tietoa sijoittamisesta suoraan sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje!