Nyt se on päätetty: Osakesäästötili Suomeen
Osakesijoittajien verokohtelu nytkähtää pian aiempaa tasapuolisempaan suuntaan. Hallitus päätti budjettiriihessä, että Suomessa otetaan käyttöön yksityishenkilöille suunnattu piensijoittajan työkalu eli osakesäästötili.
– Tämä on todella hieno ja historiallinen askel. Osakesäästötilin käyttöönotto osoittaa, että kansalaisia halutaan aidosti kannustaa säästämään ja sijoittamaan, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri iloitsee.
Osakesäästötilille tulee sama verokohtelu kuin sijoitusrahastoissa, mikä on myös Pörssisäätiön kannattama toteutustapa. Sijoittaja maksaa siis pääomatuloveroa tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa varoja pois tililtä.
Kuten rahastoissa, osingot voi sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman, että välissä menee veroa. Tämä on hyvä uutinen. Kun osingotkin saadaan tilin sisälle, osakesijoittaja pääsee pitkällä aikajänteellä hyötymään aiempaa paremmin korkoa korolle -ilmiöstä. Ilmiön ansiosta pienistäkin säästöistä kasvaa vuosien kuluessa suuria summia, kun ne on sijoitettu tuottaviin kohteisiin. Osakesäästötili hyödyttääkin eniten juuri pitkäaikaista osakesäästäjää. Osakesäästötilillä osingot ovat täysimääräisesti pääomatuloveron alaisia, kun muuten ne ovat 85-prosenttisesti veronalaisia.
Tilin sisällä voi sijoittaa pörssiosakkeisiin. Pörssiosakkeiden verotus on kaikista ongelmallisinta muihin sijoituskohteisiin verrattuna. Kyseinen rajaus on siis ymmärrettävä, jos kohteita on rajattava.
Osakesäästötilille siirrettäville varoille tulee 50 000 euron kokonaiskatto. Osakesäästötilille voi siis siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Tilin sisällä omistusten arvo voi kasvaa suuremmaksi, eikä raja vaikuta tähän. Lounasmeren mukaan paras ratkaisu olisi ollut euromääräisten rajojen jättäminen pois.
– Rajan myötä osakesäästötilistä tulee aidosti piensijoittajien tuote, mikä on tarkoituskin. Toisaalta se ei nyt ohjaa suurempia sijoittajia läpinäkyviin suoriin osakeomistuksiin, pois sijoitustuotteista joissa omistus ei ole avointa. Sijoitusvakuutuksissa ja rahastoissa ei ole euromääräisiä rajoja, eli siltä osin osakesäästötili ei ole edelleenkään samalla viivalla niiden kanssa, vaikka parempaan suuntaan mennään.
Nyt kun euromääräinen raja tulee, äärimmäisen tärkeää on sen ennakoitavuus ja pysyvyys, Lounasmeri painottaa.
– Säästäjän pitää voida luottaa siihen, ettei rajaa yhtäkkiä lasketa.
Hallituksen mukaan myös sijoitusvakuutusten verokohtelua muutetaan vastaamaan rahastojen verotusta.
Lue aiemmat artikkelimme osakesäästötilistä täältä.
Haluatko pysyä jatkossakin kartalla osakesäästötilistä ja muista sijoittajaa kiinnostavista aiheista? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje, tykkää meistä Facebookissa ja seuraa Pörssisäätiötä Twitterissä.
Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala