Sijoittajabarometrin 2/2023 tulokset

Listatulokas Mandatum rynni suosikkiyhtiöksi

Yksityissijoittajien kiinnostavimmaksi yhtiöksi on Helsingin pörssissä noussut listatulokas Mandatum. Ulkomaisista yhtiöistä nousussa on läpimurron laihdutuslääkkeellään tehnyt Novo Nordisk, kertoo syksyn yksityissijoittajien näkemyksiä kartoittava Sijoittajabarometri.

Artikkeli
10.11.2023
Lukuaika
3 min

Yksityissijoittajien kiinnostavimmaksi yhtiöksi on Helsingin pörssissä noussut listatulokas Mandatum. Ulkomaisista yhtiöistä nousussa on läpimurron laihdutuslääkkeellään tehnyt Novo Nordisk, kertoo yksityissijoittajien näkemyksiä kartoittava Sijoittajabarometri.

Varainhoitoyhtiö Mandatum, finanssiyhtiö Nordea ja polttoainejalostaja Neste ovat yksityissijoittajien mielestä Helsingin pörssin kiinnostavimmat yhtiöt.
Lokakuun alussa vakuutusyhtiö Sammosta erilliseksi pörssiyhtiöksi lohkaistu Mandatum valloitti listan kärkipaikan ja sai 643 mainintaa. Nordea ja Neste ovat jo pidempään olleet kotimaisten osakkeiden kärkikaartia.
Ulkomaisten osakkeiden kärkikolmikkoon nousi uutena laihdutuslääkkeestään tunnettu tanskalainen Novo Nordisk. Ykkösenä oli sähköautoja valmistava Tesla ja kakkosena teknologiajätti Apple.
Kiinnostavimpien ulkomaisten osakkeiden lista on pitkään ollut amerikkalaispainotteinen, mutta nyt kymmenen kiinnostavimman osakkeen joukkoon mahtuivat myös ruotsalaiset sijoitusyhtiö Investor sekä teleyhtiö Telia.

Odotukset käänteestä voimistuneet

Osakemarkkinoiden pitkään jatkunut alamäki saattaa olla taittumassa. Kyselyyn vastanneista noin puolet odottaa kurssien nousevan seuraavien kuuden kuukauden aikana. Vain 19 prosenttia yksityissijoittajista uskoo kurssien laskevan.

Vastaajista 66 prosenttia on jo lisännyt osakesijoituksiaan ja vain 10 prosenttia vähentänyt. Jopa 73 prosenttia yksityissijoittajista aikoo lisätä seuraavien kuuden kuukauden aikana suoria osakesijoituksiaan.

”Laskumarkkinassa kannattaa keskittyä osakepoimintoihin, ja juuri niin yksityissijoittajat näyttävät tekevänkin. On hyvä olla hereillä ja varmistaa paikkansa seuraavassa nousussa”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi.

Fazerin, St1:n ja Pauligin listautuminen kiinnostaisi

Sijoittajabarometri kartoitti tällä kertaa myös näkemyksiä yhtiöistä, joiden pörssilistautuminen kiinnostaisi sijoittajia. Muutaman vilkkaan listautumisvuoden jälkeen tänä vuonna pörssilistalla tai kasvuyhtiöiden First North -markkinalle on viety vain kaksi yhtiötä.

Sijoittajat toivovat etenkin leipomo- ja ruokapalveluyhtiö Fazerin listautumista. Listautumistoiveissa toisena oli energiayhtiö St1:n ja kolmantena elintarvikeyhtiö Pauligin listautumista. Kymmenen listautujasuosikin joukossa oli myös valtio-omistuksessa oleva logistiikkayhtiö Posti.

Listautuminen ja kasvurahoituksen hakeminen markkinoilta on yritykselle luonnollinen askel kasvupolulla. Mitä useampi yritys listautuu, sitä enemmän vaihtoehtoja sijoittajalla on. Yhteiskunnallisella tasolla listautumisten määrä ennakoi tulevaa talouskasvua.  

Korona varjostaa omistajien vaikuttamisintoa

Entistä harvempaa sijoittajaa kiinnostaa käyttää omistajan valtaa osallistumalla pörssiyhtiön yhtiökokoukseen. Noin 30 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että yhtiökokousvaikuttaminen ei kiinnosta lainkaan. Vuonna 2018 vastaava luku oli 23 prosenttia.

”Muutos on huolestuttava, sillä yhtiökokous on osakkeenomistajan tärkein vaikuttamisen paikka- Monelle korona-aika toi katkoksen yhtiökokouksiin osallistumisessa, mutta lisäksi tilanteeseen voi vaikuttaa muuttunut lainsäädäntö”, arvioi Lounasmeri.

Korona-aikana sallittiin poikkeuslailla yhtiökokousten järjestäminen etänä, eikä äänestyksissä juuri muutettu esitettyjä ehdotuksia. Lakimuutoksen jälkeen yhtiökokouksen on voinut järjestää perinteiseen tapaan fyysisenä kokouksena, täysin virtuaalisesti tai hybridimallilla, jolloin kokoukseen voi osallistua joko paikan päällä tai etänä.

Sijoittajien näkemykset parhaasta tavasta järjestää yhtiökokous jakautuvat. Barometrin mukaan sijoittajista 25 prosenttia suosii perinteistä fyysistä yhtiökokousta, 17 prosenttia osallistuu mieluiten etäkokoukseen ja 21 prosentille sopisi esimerkiksi hybridimalli.

”Hybridimalli mahdollistaisi sen, että osakkeenomistaja voi itse valita miten osallistuu. Vielä pörssiyhtiöt ovat kutenkin arkailleet siihen siirtymistä”, lisää Lounasmeri.

Lisätietoja

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö
Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo