Oppitunti 8: Osakkeiden ostaminen

Sijoitussuunnitelma on tehty ja sopivat yhtiöt löytyneet. Mitä seuraavaksi? Sijoituskoulun oppitunti neuvoo, miten osakkeiden ostaminen konkreettisesti onnistuu.

Kuvassa on Helsigin pörssin pörssikello, jota soitetaan muun muassa uusien yhtöiden listautuessa. Sijoituskoulu neuvoo, miten osakkeiden ostaminen pörssistä onnistuu.

Ennen osakesäästämisen aloittamista tulevan omistajan on tärkeää hallita oma taloutensa ja tehdä itselleen sijoitussuunnitelma, jonka tekemistä käydään läpi oppitunnilla 3 Suunnitelmassa kannattaa miettiä muun muassa sijoittamisen aikajännettä, riskinottohalukkuutta ja sijoituskohteita.

Kun suunnitelma on tehty ja ensimmäinen sijoituskohde valittu, on aika aloittaa osakkeiden ostaminen.

1. Valitse välittäjä

Pörssikaupassa tarvitset välittäjän, joita ovat tavalliset pankit, verkkopankit ja pankkiiriliikkeet. Suomessa toimii myös pari osakekauppaan erikoistunutta välittäjää, jotka eivät tarjoa peruspankkipalveluita. Välittäjä toimittaa sijoittajan osto- ja myyntitoimeksiannot pörssiin. Välittäjän ei tarvitse olla pankki, jossa muut tilisi sijaitsevat.

Kaupankäyntikulut vaihtelevat välittäjittäin ja osakesijoittamista aloittelevan onkin hyvä vertailla eri toimijoita. Käytännössä suoraan pörssiosakkeisiin sijoittavalle kuluja tulee osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja säilyttämisestä. Nämä kannattaa selvittää välittäjiä vertaillessa. Joku välittäjä voi tarjota edullisia hintoja suurille sijoittajille, toinen pienille, joten on hyvä miettiä etukäteen myös omaa aktiivisuuttaan ja todennäköisiä kertasijoitussummia.

Osto- ja myyntipalkkiot ovat kertakuluja, kun taas säilytyksestä maksetaan yleensä kuukausimaksua. Kaikki kulut, vaikka ne olisivat vähäisiäkin, on hyvä tiedostaa, sillä ne ovat pois sijoittajan lopullisesta tuotosta.

Välityssopimuksen voi tehdä haluamansa välittäjän kanssa verkossa sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen.

Osakevälittäjäsi sivuilla pääset ostamaan ja myymään osakkeita sekä seuraamaan osakekursseja ja tunnuslukuja sijoituspäätöksesi tueksi. Kaupankäynti on helpointa ja halvinta tehdä itsepalveluna välittäjän verkkopalvelun kautta. Osakkeiden ostaminen onnistuu verkkopalvelun lisäksi myös pankissa vierailemalla tai puhelimitse.

2. Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili, jossa osakkeita säilytetään

Kun olet valinnut itsellesi välittäjän, sinun tulee avata itsellesi tili, jossa osakkeitasi säilytetään sähköisessä muodossa. Tällainen tili voi olla joko arvo-osuustili tai osakesäästötili (1.1.2020 alkaen).

Arvo-osuustilin voi avata oman välittäjänsä kautta. Arvo-osuustili on henkilökohtainen, ja sille voidaan kirjata kaikki osakeomistuksesi. Arvo-osuustilejä ylläpitää arvopaperikeskus, Suomessa Euroclear Finland. Mikäli vaihdat välittäjää, voit siirtää arvo-osuustilisi sellaisenaan ja jatkaa kaupankäyntiä uuden välittäjän kautta.

Osakesäästötili on osakkeisiin sijoittaville yksityishenkilöille tarkoitettu uusi työkalu, joka tulee käyttöön Suomessa tammikuussa 2020. Osakesäästötili tekee sijoittamisen käytännön asioista entistä yksinkertaisempia. Sen voi avata osakevälittäjien kuten pankkien kautta arvo-osuustilin tapaan.

Osakesäästötilin käyttämisestä ja eroista arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä voit lukea seuraavasta eli yhdeksännestä oppitunnista.

1.1.2020 alkaen voit siis aloittaa osakesijoittamisen avaamalla itsellesi joko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin.

3. Tee ostotoimeksianto

Kun olet päättänyt, minkä yhtiön osakkeita haluat ostaa, teet ostotoimeksiannon. Voit antaa sen helpoiten välittäjäsi verkkopalvelussa. Kaupanteko onnistuu myös puhelimitse tai käydessäsi sijoitusasioita hoitavassa pankissa.

Toimeksiannossa valitset yhtiön, määrittelet kuinka monta sen osaketta haluat ostaa ja minkä hinnan olet valmis yhdestä osakkeesta maksamaan. Lisäksi voit määrittää, kuinka kauan ostotarjouksesi on voimassa.

Jos haluamiesi osakkeiden kurssi eli hinta osuu ostotarjouksen voimassaoloaikana linjaan asettamasi hinnan kanssa, kauppa toteutuu.

Hinnan määrittäminen on tapauskohtaista, mutta jos olet epävarma sen asettamisesta, voit arvioida sopivaa summaa esimerkiksi katsomalla toteutuneita ostotapahtumia eli osakekursseja. Jos asetat hinnan hieman korkeammaksi kuin muut toteutuneet ostot, saat osakkeen nopeammin. Jos haluat odottaa mahdollista hinnan laskemista, voit asettaa hinnan alemmaksi ja ostotarjouksen voimassaoloajan pidemmäksi. Silloin et kuitenkaan välttämättä saa haluamaasi osaketta, jos hinta ei laske asettamallesi tasolle. Riippumatta asettamastasi hinnasta, et päädy maksamaan osakkeista osakekurssia korkeampaa hintaa. Siitä ei siis tarvitse huolehtia.

Jos haluat ostaa osakkeet nopeasti hintaan mihin hyvänsä, voit osassa välittäjien palveluista valita ”päivän hinnan”. Silloin kaupat tehdään heti edullisimpaan hintaan, jolla joku sillä hetkellä suostuu osakkeensa myymään. Tämän hinnan saat selville tarkastelemalla etukäteen myyntitarjouksia myyntilaidalla.

Kun olet valinnut osakkeet, kappalemäärät ja asettanut rajahinnan, voit hyväksyä ostotoimeksiannon.

Osakkeiden ostaminen saattaa kuulostaa hankalalta ennen kuin sen on ensimmäistä kertaa tehnyt. Se ei kuitenkaan oikeastaan eroa muista verkkokauppaostoksista; vaikkapa siitä kun ostat vaatteita verkkokaupan kautta.

4. Onnea, ostit ensimmäiset osakkeesi 

Osakkeet rekisteröidään uuden omistajan nimiin arvo-osuusjärjestelmässä heti, kun osakekauppa on selvitetty ja maksettu. Kahden pankkipäivän kuluttua siitä, kun kaupat on tehty, ostamasi osakkeet rekisteröidään nimiisi ja maksu lähtee tililtäsi. Osakeomistuksesi kirjataan arvo-osuustilillesi tai osakesäästötilillesi.

Kuitti kannattaa ottaa talteen verotusta varten, etenkin jos sijoitat arvo-osuustilin kautta. Osakesäästötilillä välittäjän on pidettävä kirjaa verotukseen liittyvistä asioita, eikä kuitti ostotapahtumasta silloin ole välttämätön.

Pörssi on puolueeton kauppapaikka, jossa osakkeiden ostajat ja myyjät kohtaavat. Kaupat sujuvat nopeasti, kun ostajien ja myyjien toimeksiannot kootaan yhteen järjestelmään. Kauppa on valvottua ja läpinäkyvää. Kaikki osapuolet saavat tiedon hinnoista, kauppojen määristä sekä välittäjistä.

Pörssisäätiön sijoituskoulu

Täältä pääset sijoituskoulun etusivulle. Suoraan seuraavaan tai edelliseen oppituntiin pääset alla olevasta painikkeista.

Lisää osakkeiden ostamisesta voit lukea Pörssisäätiön Osakeoppaasta. Oppaan voi lukea ilmaiseksi netissä tai tilata painettuna muutamalla eurolla itselleen.