Yli 100 000 suomalaista avannut osakesäästötilin

Artikkeli
11.8.2020
Lukuaika
3 min

Osakesäästötililait säädettiin jo keväällä 2019, mutta tilit otettiin käyttöön vasta 1.1.2020. Muissa Pohjoismaissa vastaavia osakesäästämisen helpon aloittamisen mahdollistavia rakenteita oli jo olemassa. Osakesäästötilillä sijoittajan ei tarvitse raportoida verottajalle erillisiä tapahtumia vuosittain. Verotettava tapahtuma syntyy vasta kun tililtä nostetaan rahaa. Mikäli säästöille on saatu tuottoa, maksetaan tuoton osalta pääomatuloveroa.

Lentävä lähtö – tammikuun lopussa 60 000 tiliä

Euroclear Finlandin järjestelmän mukaan tammikuun lopussa oli avattu jo yli 60 000 osakesäästötiliä. Tilin avaajista yli 18 000 eli lähes kolmasosa oli uusia osakesäästäjiä eli henkilöitä, joilla ei aikaisemmin ollut arvo-osuustiliä. Ensimmäisen kuukauden lopussa osakesäästötileillä olevien pörssiosakkeiden markkina-arvo oli 116 miljoonaa euroa. Keskimääräisellä tilillä oli siis pörssiosakkeita noin 2000 euron arvosta.

On hyvä huomioida, että Euroclearin tilastossa näkyvät osakesijoitukset, ei talletuksia. Todennäköisesti osakesäästötileille oli tehty talletuksia enemmän.

Toukokuun alussa 100 000 osakesäästötiliä

Toukokuun alussa Euroclear Finland tiedotti, että osakesäästötilejä on avattu jo 100 000. Tilien määrä tarkoittaa samalla henkilöiden määrää, sillä lain mukaan jokainen saa avata vain yhden osakesäästötilin. Tilinavanneista uusia sijoittajia oli noin 25 000 eli neljäsosa kaikista osakesäästötilin haltijoista.

Euroclearin mukaan 4.5.2020 osakesäästötileillä heillä olevien säilytysten arvo oli 335 miljoonaa euroa. Keskimääräinen sijoitussumma tiliä kohden oli siis toukokuun alussa jo yli 3000 euroa. Euroclear julkaisi myös tarkemman erittelyn osakesäästötilin haltijoiden ikä- ja sukupuolijakaumista. Tilaston mukaan alle 40-vuotiaat miehet olivat avanneet lähes puolet tileistä. Vain 26 prosenttia tileistä oli naisten avaamia.

Katso Euroclear Finlandin tiedote ja tarkempi erittely täältä.

Uusia sijoittajia mukaan kesän aikana

Euroclear Finlandin Pörssisäätiölle antamien tietojen mukaan heinäkuun lopussa oli otettu käyttöön jo 118 000 osakesäästötiliä. Osakesäästötilien haltijoista 33 000 sijoittajalla ei ollut arvo-osuustiliä eli voidaan tulkita, että osakesäästötilien avaajista 28 prosenttia on uusia sijoittajia. Toukokuun alun tilanteeseen verrattuna nähdään, että kesän aikana erityisesti uudet sijoittajat ovat innostuneet avaamaan osakesäästötilejä. Tilien kokonaismäärä kasvoi touko-heinäkuussa kolmen kuukauden aikana 18 000 tilillä ja uusien sijoittajien lukumäärä kasvoi 8 000 sijoittajalla. Eli kesäkaudella lähes puolet avatuista osakesäästötileistä oli uusien aloittavien osakesäästäjien avaamia.

Osakesäästötileillä oleva osakevarallisuus jatkoi kasvua, heinä-elokuun vaihteessa osakevarallisuutta oli jo 453 miljoonaa euroa eli keskimäärin lähes 4000 euroa per tili.

Mikä osakesäästötili on ja kuinka sitä voi hyödyntää?

Osakesäästötili sopii pitkäaikaiselle osakepoimijalle, joka sijoittaa saamansa osingot uudelleen. Pitkäaikainen osinkosijoittaja hyötyy siitä, että kotimaisten pörssiyhtiöiden jakamat osingot saa verottomina osakesäästötilille, jossa ne voi sijoittaa täysimääräisesti uudelleen. Osakesäästötilistä hyötyy myös aktiivinen kaupankävijä, koska myyntivoitoista ei tarvitse tilin sisällä maksaa heti veroa vaan koko summan voi sijoittaa uudelleen. Myös osakesäästötiliin liittyvä raportointivelvollisuus on merkittävästi kevyempi, erillisistä tapahtumista ei tarvitse tehdä selvitystä verottajalle. Osakesäästötili sopii opiskelijalle arvo-osuustiliä paremmin. Osakesäästötilin sisällä tapahtumat eivät vaikuta opintotukeen, mutta voivat osittain vaikuttaa opiskelijan asumistukeen.

Tutustu osakesäästötiliin Pörssikerho-tallenteen avulla täällä ja katso lyhyt esittelyvideo täältä.

SL

 

Kuva: pixabay.com