Perhe on paras? Perheomisteiset pörssiyhtiöt Suomessa

Perheomisteiset pörssiyhtiöt Suomessa -tutkimusraportissa tarkastellaan erityisesti perheomisteisten pörssiyritysten omistusta, hallitusta, palkitsemista, liiketoimintaa ja menestystä. Lopuksi kootaan keskeiset johtopäätökset.

Tutkimuksen ovat tehneet professori Seppo Ikäheimo ja KTT Olli-Pekka Lumijärvi. He perehtyvät syvällisesti pörssin perheomisteisiin yhtiöihin ja sukuihin pörssiyhtiöiden omistajina. Lopputuloksena on yksi kattavimmista ja syvällisimmistä Pörssisäätiön julkaisemista tutkimuksista. KTM Emmi Palomäki on avustanut tutkimusprojektissa.

Hyvä markkinapaikka tarvitsee toimiakseen ostajia ja myyjiä. Arvopaperimarkkinat toimivat paremmin, jos markkinoilla on paljon erilaisia, eri kokoisia sijoittajia. Suomessa osakemarkkinoilla suurin puute on keskikokoisista omistajista. Näitä ovat tyypillisesti sukujen sijoitusyritykset tai säätiöt. Säätiöihin omistajina perehdyttiin Eeva Ahdekiven raportissa vuonna 2014. Nyt on perheomistajien vuoro.

Viime vuosina pörssiin on listautunut runsaasti uusia yrityksiä. Vain harva uusi listautuja on ollut perhetaustainen. Silti useilla vanhoilla pörssiyhtiöillä on perheyritystausta. Pörssin kautta perheet ovat saaneet rahoitusta omistamiensa yritysten kasvuun. Samalla piensijoittajat ovat päässeet mukaan moneen menestystarinaan. Perheomistajia arvostetaan vakaina kasvollisina omistajina.

Tutkimus on julkaistu elokuussa 2018.

Koko tutkimuksen pääsee lukemaan verkossa lataamalla sen alla olevasta painikkeesta. 

Lataa