Avaa osakesäästötili

…käyttää verotuksessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Osakesäästötilissä ei ole hankintameno-olettaman hyödyntämismahdollisuutta. Lue lisää Osakesäästötilistä täältä: Yleiset kysymykset ja vastaukset osakesäästötilistä. Kaikki osakesäästötiliä käsittelevät artikkelimme. Osakesäästötilin ABC videomuodossa Haluatko pysyä jatkossakin kartalla…

Artikkeli
12.3.2019
Lukuaika
6 min

1) Avaa osakesäästötili

Valitse haluamasi, osakesäästötilejä tarjoava pankki tai finanssilaitos. Osakesäästötilin avaaminen onnistuu esimerkiksi tunnistautumalla sähköisesti pankkitunnuksilla verkossa. Kun tili on avattu, tilille voi siirtää rahaa ja ostaa niillä rahoilla osakkeita pankin järjestelmän kautta.

Vertaile tarkasti eri palveluntarjoajien kuluja. Kuluja ovat tavallisesti kaupankäyntikulut ja mahdollinen kuukausittainen tilin hallinnointipalkkio. Selvitä myös, tuleeko palveluntarjoajan vaihtamisesta ja osakesäästötilin lopettamisesta kuluja.

2) Siirrä tilille rahaa itsellesi sopivalla säästötahdilla

Osakesäästötilille voi siirtää ainoastaan rahaa, ei siis olemassa olevia osakkeita. Voit siirtää rahaa juuri itsellesi sopivia määriä ja itsellesi sopivaan tahtiin. Kuitenkin osakesäästötilille voi siirtää rahaa maksimissaan 50 000 euroa. Tilin sisällä omistusten arvo voi kasvaa suuremmaksi, eikä raja vaikuta tähän.

Vaikka 50 000 euron raja tulisi vastaan, voit laittaa taas lisää rahaa tilille sen jälkeen, kun olet nostanut rahaa tililtä pois. Varojen nostamiselle tililtä ei ole euromääräisiä tai ajallisia rajoituksia.

Esimerkki: Siirrät sijoitustilille 50 000 euroa ja sen arvo nousee 80 000 euroon. Nostat 40 000 euroa. Kuinka paljon rahaa voit tämän jälkeen siirtää tilille? Pörssisäätiön laskelman mukaan tällaisessa tilanteessa nostetuista varoista laskennallisesti 25 000 euroa on alkupääomaa ja 15 000 euroa arvonnousua, eli samassa suhteessa kuin koko tilillä. Tilin arvosta on nostettu puolet, ja myös tilin sisään jää 25 000 euroa alkupääomaa ja 15 000 euroa arvonnousua. Tilille saa siis sijoittaa 25 000 euroa uutta pääomaa, jotta katto tulee täyteen.

3) Osta säästetyillä rahoilla pörssi- tai First North -osakkeita

Osakesäästötilille siirretyillä rahoilla voi ostaa pörssiosakkeita ja First North -osakkeita. Tilille voi ostaa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia osakkeita. Sinä teet itse sijoituspäätökset ja valitset, mihin sijoitat ja millä summalla.

Kuva: Miten osakesijoittajan säästöpossu eli osakesäästötili toimii. Osakesäästötilin toiminta havainnollistettu kuvassa samalla tavalla kuin artikkelissa.

4) Hyödynnä omistajan oikeuksiasi

Tilillä säilytettävät osakkeet ovat sijoittajan omissa nimissä. Omistajan oikeudet kuuluvat hänelle ja sijoittaja voi äänestää yhtiökokouksissa. Yhtiökokous on pörssiyhtiöiden ylin päätöksentekoelin, joka muun muassa päättää hallituksen ja tilintarkastajan valinnasta sekä vastuuvapauden antamisesta ylimmälle johdolle, vahvistaa tilinpäätöksen ja päättää osingonjaosta. Omistajilla on kokouksessa kyselyoikeus, puheoikeus ja äänioikeus.

5) Nauti korkoa korolle -efektin entistä tehokkaammasta vaikutuksesta

Osingot voi sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman, että välissä menee veroa. Osakesijoittaja pääsee siis pitkällä aikajänteellä hyötymään aiempaa paremmin korkoa korolle -ilmiöstä. Ilmiön ansiosta pienistäkin säästöistä kasvaa vuosien kuluessa suuria summia, kun ne on sijoitettu tuottaviin kohteisiin ja kun sijoitusten tuotot sijoitetaan uudelleen.

Lisäksi osakesäästötilin sisällä osakkeita on mahdollista myydä ilman välittömiä verovaikutuksia. Voit siis myydä osakkeita ilman, että siinä kohtaa maksat veroa, ellet nosta rahaa osakesäästötililtä pois. Tämä helpottaa hajauttamista ja tasapainoisen salkun ylläpitämistä.

Toisaalta sijoittajan kannattaa ottaa huomioon, että osakesäästötilillä osingot ovat täysimääräisesti pääomatuloveron alaisia, kun muuten ne ovat 85-prosenttisesti veronalaisia.

Yllä lueteltujen seikkojen vuoksi osakesäästötili sopii erityisesti: pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle, joka sijoittaa saamansa osingot uudelleen; aktiiviselle kapankävijälle, joka käy kauppaa ja vaihtaa omistuksiaan vuosittain tai useammin sekä lapselle tai lapsenlapselle säästämiseen. isäksi tilin sisälle saadut tuotot eivät vaikuta opintotukeen niin kauan kuin varoja ei nosta tililtä, mikä on selkeä etu opiskelijoille sekä niille, joilla opinnot ovat vielä edessä.

6) Verottaja saa automaattisesti verotiedot – verotuksen kannalta olennaista on ainoastaan tilille laitetut rahat, koko salkun arvonnousu ja tililtä pois otetut rahat

Osakesäästötilin idea on, että veroa maksetaan saaduista tuotoista pääomatuloveron verran (30% tai 34 %) ja ainoastaan silloin, kun varoja nostetaan tililtä.

Osakesäästötili tekee verotuksesta sijoittajan kannalta yksinkertaista ja byrokratiatonta. Verotuksen kannalta olennaista on vain se, kuinka paljon rahaa olet siirtänyt tilille, kuinka paljon arvonnousua tilillä on tapahtunut ja kuinka paljon olet nostanut rahaa tililtä. Osakesäästötiliä ylläpitävän pankin on pidettävä kirjaa kaikista näistä asioista. Jos vaihdat palveluntarjoajaa, tiedot siirtyvät uudelle palveluntarjoajalle. Palveluntarjoajaa voi vaihtaa ilman verovaikutuksia.

Toisin sanoen: Osakesäästötilin verotus toimii samalla tavalla sijoitusrahastoissa. Sijoittaja maksaa pääomatuloveroa tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa varoja pois tililtä. Tapahtumia tilin sisällä ei veroteta.

Esimerkki: olet laittanut tilille 100 euroa, joka on kasvanut 120 euroon. Nostat tililtä itsellesi 12 euroa. Summassa on tuottoa kaksi euroa, josta menee 30 % pääomatuloveroa.

Osakkeita myytyäsi tai osinkoja saatuasi voit säilyttää tuotot myös rahana osakesäästötilillä. Tällöin et tässä vaiheessa maksa mitään veroa, vaan aina vasta varoja nostaessasi. Voit siis esimerkiksi myydä osakkeitasi ja jättää tuotot tilille rahana oston paikkoja odottamaan, niin pitkäksi aikaa kuin haluat.

Tappioiden vähentäminen on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Mikäli osakesäästötili on suljettaessa tappiolla, syntyy luovutustappio. Sen voi vähentää verotuksessa vasta siinä vaiheessa, kun koko tili suljetaan eli kaikki omaisuus on myyty ja varat nostettu tililtä. Tämä eroaa sijoitusrahastoista, joissa sijoittajalle syntyy vähennyskelpoinen tappio, mikäli kokonaisuus on tappiolla nostoja tehtäessä.

Hankintameno-olettamaa ei ole käytössä osakesäästötilillä. Kun rahastosäästäjä tai osakkeita suoraan omistava myyvät yli kymmenen vuotta sitten tehtyjä sijoituksia, he saavat käyttää verotuksessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Osakesäästötilissä ei ole hankintameno-olettaman hyödyntämismahdollisuutta.

Osakesäästötilin ABC videomuodossa

Haluatko pysyä jatkossakin kartalla osakesäästötilistä ja muista sijoittajaa kiinnostavista aiheista? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje, tykkää meistä Facebookissa ja seuraa Pörssisäätiötä Twitterissä.

Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala