Jo taapero törmää talouteen

Artikkeli
10.9.2018
Lukuaika
3 min

Kansanedustajat Harri Jaskari kokoomuksesta (vas.), Sanna Marin SDP:stä ja Olli-Poika Parviainen vihreistä pohtivat paneelikeskustelussa, miten nuorten talousosaamista tulisi edistää.

Opettajille Tampereella järjestetyn Talous tutuksi -koulutuksen aikana kävi selväksi, että rahasta kannattaa puhua lapselle jo nuorena, jokaisen oman ikätason mukaisesti. Tämä on huomioitu myös opetussuunnitelmassa, ja esimerkiksi alakouluissa opiskellaan talousasioita jo neljänneltä luokalta lähtien osana yhteiskuntaoppia. Tätä olisi kaivannut myös 15-vuotias Pörssilähettiläs Ville Viikki omana alakouluaikanaan.

– Peruskoulun päättyessä tärkeää on, että pystyy pitämään oman taloutensa kunnossa. Pitää osata tehdä itselle budjetti ja pystyä noudattamaan sitä. Itsenäistyminen tuntuu yhdeksännellä luokalla kaukaiselta asialta, mutta oikeasti se tulee eteen tosi nopeasti. Silloin on tärkeää, että perusasiat ovat aidosti hallussa. Jo ala-asteella olisi voitu opettaa enemmän talousasioita, Viikki sanoi talousosaamista käsittelevässä paneelikeskustelussa.

Jo parivuotiaasta alkaen lapsi törmää ostamiseen ja kuluttamiseen monessa paikassa. Lastenohjelmissa vilahtelee brändejä, mobiilipeleissä käytetään rahaa, perheen kanssa käydään yhdessä kaupassa ja niin edelleen. Varhaiskasvatuksessakin puhutaan taloudesta ikätason mukaisesti esimerkiksi kauppaleikkien avulla, muistutti opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta.

Taito soveltaa oppimaansa on keskeisessä osassa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Uusia tuotteita, sovelluksia ja sijoitusmahdollisuuksia syntyy jatkuvasti. Olennaista on tietää perusasiat ja osata tarkastella uusia asioita niiden valossa. Vaikka pikavippiä ei kutsuttaisi pikavipiksi, todellinen vuosikorko kertoo totuuden.

– Taloustaidot ovat nousseet nopeasti sellaisiksi, joita ilman ei pärjää, summasi keskustelun juontaja, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Talouden hallinta tuo turvaa elämään

Kansanedustajat Sanna Marin SDP:stä, Harri Jaskari kokoomuksesta ja Olli-Poika Parviainen vihreistä jakoivat tilaisuudessa näkemyksensä talousosaamisen edistämisestä. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että niin kodilla kuin koululla on oma tärkeä roolinsa taloustaitojen opettamisessa nuorille. Kodeissa opitaan asenteita ja käytösmalleja rahankäyttöön, mutta toisaalta kaikki eivät saa kotoa samoja tietoja ja taitoja. Peruskoulu tarjoaa kaikille tasavertaiset mahdollisuudet oppia. Pörssisäätiö onkin ehdottanut, että taloudesta tehtäisiin oma, kaikille pakollinen kouluaine.

Marinin mukaan kouluissa tulee opettaa yleistä elämänhallintaa, jossa talous on keskeinen osa. Päättäjien on varmistettava, että nuorilla on hyvät lähtökohdat itsenäistymiseen. Parviainen nosti esiin työelämän murroksen. Turvaa omaan talouteen voi olla fiksua hankkia palkan lisäksi myös muista lähteistä, esimerkiksi sijoittamalla. Parviaisen mukaan on hyvä, että kouluissa puhutaan myös omistajuudesta.

Jaskarille sydäntä lähellä on muun muassa yrittäjyysopetus. Hän myös muistutti, ettei työelämässä tarvitse valita vain yhtä roolia: voit olla samaan aikaan työntekijä, yrittäjä ja omistaja. Kun on monta tulonlähdettä, on monta tukijalkaa elämässä.

Opetushallitus, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry, Suomen Pankki, Pörssisäätiö, Finanssiala ry ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT järjestävät opettajille maksuttomia Talous tutuksi -koulutuksia joka syksy. Koulutuksissa opettajat pääsevät päivittämään taitojaan ja jakamaan parhaita käytäntöjään. Vuonna 2018 koulutuskiertue järjestetään jo 12. kerran. Syksyn kiertueesta jäljellä on vielä Helsingin koulutus, jota voi seurata etänä myös webinaarin kautta. Lue lisää Talous tutuksi -koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan.

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää talousosaamisen edistämisestä, säästämisestä, sijoittamisesta ja kotimaisesta omistajuudesta? Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Teksti ja kuva: Kiia Etelävuori