Pörssilähettiläät

Miten opettaa talousasioita helposti lähestyttävällä tavalla? Pyydä luokkaasi Pörssilähettiläät! Tältä sivulta löydät myös tietoa Pörssilähettiläsohjelmaan hakemisesta.

Taloustietoa nuorilta nuorille – Kutsu luokkaasi Pörssilähettiläät

Pörssilähettiläät ovat Pörssisäätiön kouluttamia peruskoulun käyneitä vapaaehtoisia nuoria, jotka kertovat yläkouluissa oman talouden hallinnasta, säästämisestä, sijoittamisesta ja pörssin toiminnasta. Voit kutsua heidät luokkaasi pitämään valmiin oppitunnin taloudesta. Tunti on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille. Tunti on suunniteltu etenkin yhteiskuntaopin taloustietoa käsittelevälle kurssille, mutta Pörssilähettiläitä voi mainiosti pyytää myös muiden oppiaineiden tunneille.

Pörssilähettiläät kertovat taloudesta ja rahasta ymmärrettävästi ja yksinkertaisesti. He kytkevät vaikeatkin aiheet jokaisen nuoren arkeen. Rahankäytöstä puhutaan usein ongelmien kautta. Pörssilähettiläät muistuttavat, kuinka fiksulla rahankäytöllä voi myös helpottaa arkea ja toteuttaa omia unelmia. Tärkeää on saada tarvittavat tiedot ja taidot hyvissä ajoin. Esityksessä talouteen ja sijoittamiseen liittyviä asioita sidotaan nuoren elämään havainnollistavin esimerkein. Vierailut tehdään vertaisryhmässä niin, että nuoret jakavat tietoa toisilleen. Oppitunnit ovat siis aidosti nuorilta nuorille!

Koin koulun seinien sisäpuolella oppitunnillani uuden elämyksen kutsuttuani yhteiskuntaopin tunnilleni nuoria Pörssisäätiön kouluttamia pörssilähettiläitä. – – Oli ilo seurata, että heidän asiallinen ja informoiva oppituntinsa sai myös 9.-luokka­laiseni kiinnostumaan lisää talou­sasioistaan. Toivon hartaasti ­lisää vastaavanlaisia vierailuja ja suosittelen lämpimästi asiantuntevia pörssilähettiläitä muillekin taloustietojen lisä­opettamisesta kiinnostuneille kou­luille. (yhteiskuntaopin opettajan mielipidekirjoitus, HS 2.4.2019)

Kutsumalla Pörssilähettiläät vierailulle saat:

  • koulutettujen nuorten pitämän ja kehittämän 45 minuutin oppitunnin oman talouden hallinnasta, säästämisestä, sijoittamisesta ja pörssin toiminnasta. Tunnilla käsitellään myös yksilöä osana kansantaloutta.
  • yhdeksännen luokan yhteiskuntaopin opetussuunnitelmaa tukevan kokonaisuuden.
  • Kahoot-visan oppitunnin aiheista.

Kiinnostuitko? Varaa oppitunti luokallesi!

Opettaja voi varata pörssilähettiläiden pitämän oppitunnin luokalleen täyttämällä tämän lomakkeen.

Käytännön tietoa opettajalle: Lähettiläiden vierailu ei maksa koululle mitään. Vierailut on suunnattu lähtökohtaisesti koko luokalle tai suuremmalle ryhmälle, ei pienryhmille. Lähettiläät pitävät oppitunnit pareittain. Tarvitset ainoastaan videotykillä ja tietokoneella varustetun luokkahuoneen. Voit pyytää pörssilähettiläsesityksen suomeksi tai ruotsiksi. Lisätietoja ruotsiksi löydät täältä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa talousosaamisasiantuntija Joonatan Naukkarinen: joonatan.naukkarinen (at) porssisaatio.fi / 045 328 6259.

Nuori: Tule mukaan Pörssilähettilääksi!

Lähettilääksi voi hakea kuka tahansa 15–18-vuotias peruskoulun käynyt nuori. Mitään ennakkotietoja et tarvitse – ainoa vaatimus on innostus osallistua lähettiläsohjelmaan!

Pörssilähettiläänä opit taloudesta ja sijoittamisesta. Tapaat alan ammattilaisia ja tutustut samanhenkisiin nuoriin Pörssilähettiläsporukassamme. Opit esiintymistä ja paljon muita hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta varten. Saat todistuksen ohjelmasta. Voit tiedustella koulultasi myös kurssisuoritusta ohjelmaan osallistumisesta.

Samalla olet mukana tärkeän tavoitteen saavuttamisessa – parantamassa nuorten talousosaamista.

Pörssilähettiläänä pääsen auttamaan muita ja hyödyn myös itse: opin uutta, pääsen harjoittelemaan esiintymistaitoja, tapaan uusia ihmisiä ja saan uusia kontakteja. On ollut todella hauskaa! – Elias, Pörssilähettiläs

Koulutusohjelma koostuu reaaliaikaisista etäluennoista ja oman alueen lähettiläsryhmän tapaamisista. Lähettiläät tapaavat toisia sijoittamisesta kiinnostuneita nuoria ja pääsevät osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. Ohjelmassa opit paljon uutta ja pääset osaksi unohtumatonta kokemusta sekä Pörssilähettiläiden yhteisöä. Kyseessä on vapaaehtoisohjelma. Järjestämme uusille Pörssilähettiläille starttikoulutuksia vuosittain. Voit hakea mukaan täyttämällä lyhyen hakulomakkeen. Otamme sinuun yhteyttä koulutusten lähestyessä. Jos mielessäsi on kysymyksiä, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen porssilahettilaat (at) porssisaatio.fi.

Pörssilähettilästutorit ja -alumnit

Voit kiertää Pörssilähettiläänä kouluissa siihen asti, kunnes täytät 20. Sen jälkeen olet edelleen tärkeä osa alumniyhteisöämme, jolle järjestämme säännöllisesti yhteisiä tapaamisia ja ohjelmaa. Alumnitoiminta on tarkoitettu alle 30-vuotiaille.

Lisäksi voit halutessasi toimia vapaaehtoisena tutorina muille lähettiläille 17-vuotiaasta alkaen. Tutorit ovat kokeneita Pörssilähettiläitä, jotka auttavat uudempia nuoria ohjelmassa alkuun.

Tutorohjelmaan voi hakea vapaaehtoiseksi 17–19-vuotiaana, kun on ensin tehnyt aktiivisesti vierailuja Pörssilähettiläänä kouluissa. Tutorina saat enemmän vastuuta ja pääset tekemään uudenlaisia asioita: olet mukana koordinoimassa kouluvierailuja ja järjestämässä Pörssilähettiläiden koulutuksia. Lisäksi olet kouluissa kiertävien Pörssilähettiläiden apuna. Pörssilähettiläiden tutorohjelma alkaa viikonlopun yli kestävällä leirikeskuksessa järjestettävällä koulutuksella. Tutorien vapaaehtoisohjelma sopii hyvin harrastukseksi opintojen oheen, kuten Pörssilähettiläsohjelmakin.

Pörssilähettiläät mediassa

MTV Uutiset: Pörssilähettiläät opastavat yläkoululaisia talouden hallintaan
Yle: Pörssisijoittaminen saapui yläasteille. Katso myös TV-uutinen aiheesta.
Talouselämä: Pörssilähettiläs Fanny Lautanala: ”Haluan olla mukana uudistamassa sijoittamisesta luotua kuvaa”
YleX: Haastattelussa Pörssilähettiläs Anton Piippo
Puoli seitsemän: Miten nuorille kerrotaan osakesäästämisestä?
#Puhurahasta-podcast, jakso 9: Vaurastu viisaasti
Op-media: Kannattaa aloittaa nuorena, sillä aika on rahaa
Helsingin Sanomat 2.4.2019, yhteiskuntaopin opettajan mielipidekirjoitus: Nuoret pörssilähettiläät tekevät kouluissa hyvää työtä

Seuraa Pörssilähettiläitä myös Instagramissa.