Pörssisäätiö laajentaa nuorten sijoituskoulutuksen valtakunnalliseksi

Tiedote
26.3.2024
Lukuaika
3 min

Osakesijoittamista ja talousosaamista edistävä Pörssisäätiö laajentaa maksutonta oman talouden hallintaan ja sijoittamiseen keskittyvää Pörssilähettiläs-ohjelmaa maantieteellisesti. Pörssilähettiläs-koulutus ja siihen liittyvä vapaaehtoistoiminta on suunnattu peruskoulun suorittaneille nuorille.

”Pörssilähettiläs-ohjelma on ollut suosittu ja tehokas tapa parantaa nuorten talousosaamista. Taloustaitoja tarvitaan koko ajan enemmän, joten nyt vastaamme kasvaneeseen kysyntään”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Nuorten sijoittaminen on yleistynyt, kun vuonna 2020 otettiin käyttöön sijoittamista helpottava osakesäästötili otettiin käyttöön. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 alle 25-vuotiaita osakkeisiin ja rahastoihin sijoittavia oli jo noin 340 000.

Pörssilähettiläs-ohjelma on osallistujille maksuton, sillä Pörssisäätiö ei tavoittele toiminnallaan voittoa. Ohjelman laajentaminen tehdään osittain oikeusministeriön talousosaamisen edistämisen tuella, jota Pörssisäätiö sai 115 000 euroa.

Myös Kuopio, Jyväskylä, Pori, Lahti, Vaasa…

Aiemmin Pörssilähettiläs-koulutuksia on järjestetty lähinnä suurimmissa kaupungeissa – Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa – sekä etätilaisuuksina. Tämän vuoden aikana koulutustilaisuudet järjestetään lisäksi ainakin Kuopiossa, Jyväskylässä, Porissa, Lahdessa, Vaasassa ja Espoossa.

Pörssilähettiläs-ohjelma sisältää kolmipäiväisen maksuttoman koulutuksen oman talouden hallintaan ja sijoittamiseen. Koulutuksen ovat rakentaneet Pörssisäätiön riippumattomat asiantuntijat, ja sitä on testattu jo yli 50 koulutusryhmällä.

Koulutusryhmien määrä nousee vuoden aikana kuuteentoista, kun viime vuonna koulutuksia oli kymmenen. Koulutuksen järjestämisajankohdissa hyödynnetään koulujen loma-aikoja, esimerkiksi arkipyhiä sekä kesä- ja syyslomia.

Kolmipäiväisen koulutuksen jälkeen vapaaehtoiset nuoret kiertävät pareittain kouluissa pitämässä oppitunteja taloudesta ja sijoittamisesta yhdeksäsluokkalaisille. Oppitunti järjestetään opettajan pyynnöstä ja valvonnassa, ja sen sisältö soveltuu osaksi yhteiskuntaopin ja opinto-ohjauksen opetusta.

”Pörssilähettiläs-ohjelman vahvuus on se, että talousosaamista välittävät nuoret nuorille. Se on tärkeä syy siihen, että oppitunnit on kouluissa koettu innostaviksi”, Lounasmeri kertoo.

Hyödyllisiä perusasioita

Pörssisäätiö odottaa Pörssilähettiläs-ohjelman tavoittavuuden kasvavan tuhansilla nuorilla vuoden mittaan. Viime vuonna ohjelma tavoitti kaikkiaan 10 400 nuorta ja koulutuksen suoritti lähes 230 nuorta.

Pörssilähettiläs-ohjelmaan vuonna 2020 osallistunut lappeenrantalainen opiskelija Henri Hoskonen ja vuonna 2021 osallistunut espoolainen Mia Meriluoto kertovat, että parasta koulutuksessa oli säästämisen ja sijoittamisen perusasioihin keskittyminen.

”Pörssilähettiläs-koulutuksessa pidin erityisesti siitä, että säästämistä ja sijoittamista käsiteltiin hyvin samaistuttavien ja arkipäiväisten esimerkkien kautta, jotta oli helppo pysyä myös itse kärryillä, mistä puhutaan”, sanoo Hoskonen.

”Kolmen päivän intensiivikurssilla sai todella keskittyä talousasioista oppimiseen ihan toisella tavalla kuin koulun yhteiskuntaopin tunneilla”, sanoo Meriluoto.

Pörssisäätiö on järjestänyt Pörssilähettiläs-ohjelmaa vuodesta 2017. Sijoituskoulutuksen ja oppituntien pitämisen lisäksi Pörssilähettiläs-ohjelmaan kuuluu tutor- ja alumnitoimintaa, kuten kuukausittaisia tapaamisia ja tapahtumia.


Lisätietoja
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri
Pörssilähettiläs-ohjelmaan osallistuneet
-opiskelija Henri Hoskonen
-opiskelija Mia Meriluoto