Hinnat nousevat, näin budjetoit

Talousviikon viimeisenä päivänä tutustuttiin jokaisen perheen talouden perusasioihin, jotka jokaisen olisi hyvä tietää.

Artikkeli
14.10.2022
Lukuaika
4 min

Paneelikeskustelussa: Ville Viikki, Tanja Eronen, Nina Nordlund ja Antti Oksanen

Talousviikon perjantain teemana oli Perheen talous. Ohjelmassa tutustuttiin jokaisen perheen talouden perusasioihin, jotka jokaisen olisi hyvä tietää. Lyhyissä asiantuntijapuheenvuoroissa käytiin läpi budjetointia, asuntolainaa, lapsille säästämistä sekä lahja- ja perintöverotusta. Paneelikeskustelussa perehdyttiin lasten ja nuorten rahankäyttöön sekä fiksuun taloudenpitoon opastamiseen.

Hinnat nousevat, budjetoi menosi

Inflaatio ja hintojen nousun myötä jokaisella on vähemmän rahaa käytettävissä kuukausittain. Pörssisäätiön talousosaamisasiantuntija Joonatan Naukkarinen muistuttaa puheenvuorossaan, että menojen kasvaessa tulojen pysyessä samana on budjetointi erityisen tärkeää: ”Budjetoimalla pystyy välttymään ikäviltä yllätyksiltä ja tulee samalla varautuneiksi menoihin jo etukäteen”. Naukkarinen ohjeistaa puheenvuorossa selkeästi, kuinka budjetti luodaan sekä mitä siinä kannattaa huomioida.

Asuntovelallinen – varaudu korkojen nousuun

Inflaatio ja korot kulkevat käsi kädessä: inflaation ollessa korkealla korot nousevat ja inflaation ollessa matalla korot laskevat. Nordean ekonomisti Kristian Nummelin valottaa puheenvuorossaan, mitä jokaisen tulisi ymmärtää asuntolainan hakemisesta sekä korkotason muutoksista. Nummelin muistuttaa, että asuntolainaa ottaessa kannattaa huomioida mahdollinen korkojen nousu: ”Korkojen nousuun voi varautua esimerkiksi kuukausittain säästämällä, korkosuojauksilla, kiinteällä korolla tai joidenkin näiden yhdistelmällä.”

Säästämällä turvaa nykyhetkeen, sijoittamalla tulevaisuuteen

Ohjelma jatkuu paneelikeskustelulla, jossa talousvalmentaja Nina Nordlund, pörssilähettiläsalumni Ville Viikki sekä Nordean rahastoyhtiö Nordea Fundsin toimitusjohtaja Tanja Eronen keskustelevat lasten ja nuorten rahankäytöstä sekä fiksuun taloudenpitoon opastamisesta. Keskustelua moderoi Taloustaidon päätoimittaja Antti Oksanen.

Panelistit ovat yhtä mieltä siitä, että sekä koulussa että kotona tulisi opettaa enemmän taloustaitoja. ”Itse ainakin kaipaan taloustaitoa yhdeksi peruskouluun oppiaineeksi. Jos halutaan hillitä yhteiskunnassa eriarvoisuutta, täytyy perus taloustermit opettaa jo koulussa”, Eronen summaa. Nordlund peräänkuuluttaa opettajien roolia talousopetuksessa. ”Opettajilla on todella tärkeä rooli, talouskoulutusta pitäisi viedä myös opettajakoulutukseen”, hän tuumaa.

Heille, jotka haluavat edistää omaa tai lastensa taloutta, panelistit neuvovat säästämisen ja sijoittamisen maailmaan. ”Kaiken lähtökohtana on ylijäämäinen talous ja se, että ymmärtää mistä raha tulee ja mihin sitä menee. Jotta rahoja voi sijoittaa, talouden on oltava ylijäämäinen”, neuvoo Viikki. Nordlund kiteyttää neuvonsa yhteen virkkeeseen: ”Säästämisellä turvaat nykyhetken, ja sijoittamalla tulevaisuuden.”

Lahja lapselle

Päivän ohjelman lopuksi asiantuntijapuheenvuoroissa Naisten Oma Pörssiklubin perustaja Marja-Leena Haapanen jakoi neuvoja lapselle säästämisestä. Lisäksi asianajotoimisto Familjan perustaja Johanna Norrback-Ilvessalo kertoi, mitä jokaisen tulisi tietää lahja- ja perintöverotuksesta.

Itsekin lapsenlapsilleen osakkeita lahjoittanut Haapanen neuvoo vanhempia, isovanhempia ja kummeja, jotka haluavat säästää ja sijoittaa tutuille lapsille: ”Lapselle tai lapsenlapsille sijoittamisen voi aloittaa esimerkiksi lahjoittamalla heille osakkeita tai rahastoja.”

Omaisuuden siirrot kannattaa suunnitella huolellisesti ja hyvissä ajoin. ”Perintänä, testamentilla tai lahjana saadusta omaisuudesta on maksettava joko perintö- tai lahjaveroa”, Norrback-Ilvessalo kertoo. Hän myös muistuttaa, että molemmissa veroissa on kaksi veroluokkaa: ”Ensimmäiseen kuuluu perinnön jättäjän tai lahjan antajan puoliso, lapset, lapsenlapset, vanhemmat ja isovanhemmat. Toiseen veroluokkaan kuuluvat kaikki muut perinnön, testamentin tai lahjan saajat.”

Talousviikon sisällöt katsottavissa myös jälkikäteen

Kansainvälinen, Italiasta alkunsa saanut Family Economy -talousviikko järjestettiin toista kertaa Suomessa 10.–14.10.2022. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille talousasioista, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille aikuisille.

Suomessa tapahtumaa koordinoi Pörssisäätiö ja mukana järjestämässä ovat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito.

Viikon avauspäivänä maanantaina teemana oli talouskirjallisuus ja tiistaina keskityttiin sijoitusstrategioihin. Keskiviikkona puhututti makrotalouden uhkakuvat, torstaina talouspolitiikan tulevaisuus. Viikon viimeisenä päivänä perehdyttiin perheen talouden perusasioihin.

Katso koko tapahtumaviikon sisältö: www.talousviikko.fi

Katso perjantain ohjelman tallenne tästä.