Menestysreseptit hallitustyöhön
”Omistajat valitsevat yhtiökokouksessa hallituksen, joka tekee jatkuvasti töitä kaikkien meidän osakkeenomistajien eteen. Silti piiloon saattaa jäädä, mitä hallitustyö oikeastaan käytännössä on.”
Näillä sanoilla Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri juonsi sisään Tampereen Sijoitusmessujen panelistit, jotka saapuivat paikalle keskustelemaan hallitustyön parhaista käytännöistä ja hallituksen roolista osakkeenomistajan kannalta.
Juttua riitti, kun kolme pörssiyhtiöiden hallituksen puheenjohtajaa, Jorma Eloranta Stora Ensosta, Laura Raitio Rautesta ja Petteri Walldén Nokian Renkaista kertoivat omista kokemuksistaan.
Keskeistä toimitusjohtajan valinta – luottamus on kaikki kaikessa
”Hallituksen keskeisimpiä tehtäviä on toimitusjohtajan palkkaus, erottaminen ja tukeminen. Hallituksen luottamus toimitusjohtajalle on joko joko 1 tai 0: joko luottamus on täydellinen, tai sitten sitä ei ole ja toimitusjohtaja vaihdetaan”, linjasi Eloranta.
Toki toimitusjohtajalle annetaan palautetta ja häntä tuetaan työssään, mutta jos mitään ei tapahdu, on jossain vaiheessa tehtävä päätös siirtyä seuraavaan.
Toimitusjohtajan valinnan lisäksi tärkeimpiä tehtäviä on strategian muodostaminen. Hallitus luo strategian ja tukee toimitusjohtajaa sen toteuttamisessa.
”Uusi strategia voi myös vaatia uuden toimitusjohtajan, eli nämä asiat kulkevat käsi kädessä”, Walldén kommentoi.
70 prosenttia tulevaisuutta, 30 prosenttia menneisyyttä
”Strategia on valintojen tekemistä epävarmassa tilanteessa. Siksi hallituksen työssä keskeistä on oman liiketoiminnan, markkinan ja ympäröivän maailman ymmärtäminen. Tilannekuva on tehtävä tarkasti, ja on luodattava mahdollisia tulevaisuuden suuntia. Liian helposti sännätään valintoihin, ennen kuin pysähdytään tekemään tilannekuvaa”, Raitio totesi.
Kolikon toinen puoli on riskien hallinta, jotta toiminnan riskitaso pysyy yhtiölle kohtuullisena. Walldénin mukaan vastuullisuuden merkitys korostuu jatkuvasti. On varmistettava, että kaikki on kunnossa. Nokian Renkailla tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että mennään kumiplantaaseille tarkistamaan niiden toiminta ja olot.
Samalla on löydettävä tasapaino eteenpäin vievän strategian ja valvonnan välillä.
”Olen pitänyt ohjenuorana, että vähintään 70 prosenttia ajasta keskitytään tulevaisuuteen ja 30 prosenttia menneeseen. Virheistä opitaan, mutta niitä ei jäädä murehtimaan”, Walldén kertoi.
Erimieliset yhteen
Niin yrityksen työntekijät kuin hallituksen jäsenetkään eivät ikinä tiedä kaikkea tarvittavaa, puheenjohtajat muistuttivat. Erilaisia ääniä on tärkeää kuulla, jottei jumiudu oman kuplan sisälle.
Elorannan mukaan esimerkiksi Nesteessä on ollut tapana pitää strategiaseminaareja, joihin kutsutaan yhtiön hallituksen ja johdon lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita.
Eräässä seminaarissa puhumassa oli Greenpeacen edustaja, ja toisessa sähköautoilun vannoutunut kannattaja. Näin yhtiössä kuultiin erilaisia näkemyksiä ja pystyttiin varautumaan vaihtoehtoisiin kehityssuuntiin paremmin.
Laaja-alaista näkemystä tarvitaan myös hallituksen sisällä. Jokainen hallitus tarvitsee diversiteettiä ja monipuolista osaamista.
”Ymmärretäänkö liiketoimintaa, asiakaskuntaa, markkinoita, maita joissa toimitaan? Sijoittajankin kannattaa tarkkailla, onko hallituksessa laajasti osaamista”, Raitio vinkkaa.
Walldén neuvoo sijoittajia kiinnittämään huomiota strategian selkeyteen. Myös ihmiset oat tärkeitä. Walldén sanoo myyneensä kerran kaikki osakkeensa eräästä firmasta, koska hän ei luottanut toimitusjohtajan osaamiseen.
Yhtiökokous tärkeä tietolähde niin hallitukselle kuin omistajille
Yhtiökokous on hyvä paikka tarkastella, millaisia jäseniä hallitukseen on ehdolla ja millaisia ihmisiä siinä on ollut. Lisäksi yhtiöiden sijoittajasivuilla kerrotaan usein hyvinkin kattavasti hallitusjäsenten taustasta.
Luonnollisesti myös hallituksessa halutaan kuulla, mitä omistajat ajattelevat ja toivovat. Eloranta näkee esimerkiksi osakkeenomistajista koostuvan nimitystoimikunnan hyvänä asiana puheenjohtajan valinnan valmistelussa ja ehdotuksen tekemisessä yhtiökokoukselle.
Hänen mukaansa yhtiökokouskeskustelukin on viime vuosina koko ajan kehittynyt. Kysymykset ovat usein hyviä ja haastavia, ja niistä keskustellaan myös jälkikäteen hallituksen kokouksissa. Omistamalla voi vaikuttaa.
Voit katsoa keskustelun myös kokonaisuudessaan videolta
Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala
Jos pidit tästä tekstistä ja haluaisit jatkossa vastaavat sisältömme suoraan sähköpostiisi, pääset liittymään Pörssisäätiön uutiskirjetilaajaksi täältä.