Osaamisen monipuolisuus hallitusvalintojen keskiössä

Artikkeli
8.10.2018
Lukuaika
4 min

– Nykyinen tapamme valita uusia hallituksen jäseniä lähti liikkeelle siitä, kun uudistimme hallituksen itsearvioinnin, Keskon hallituksen puheenjohtaja, kauppias Esa Kiiskinen toteaa kahvikupin ääressä Sellon Citymarketissa. Hän on luvannut kertoa, miten Keskolla pyritään kokoamaan mahdollisimman toimiva hallitus.

Jotain on todennäköisesti tehty uudistuksessa oikein. Yhtiö palkittiin tänä vuonna Vuoden hallitusjäsenvalinnasta, kun se valitsi hallitukseen palveluliiketoiminnan kehittämisen parissa Finnairilla työskentelevän 42-vuotiaan Piia Karhun.

Palkinnon perusteina oli muun muassa se, että Karhun kompetenssi tukee tehokkaasti Keskon strategiaa. Tuomaristo tarkasteli erityisesti tuoreita löytöjä, eli henkilöitä jotka eivät ole aiemmin toimineet pörssiyhtiön hallituksessa.

Numeroista keskusteluun

Pitkään hallituksen itsearviointeja tehtiin Keskossa vanhalla totutulla tavalla: jäsenille lähetettiin verkkokysely, johon he täyttivät arvioinnin numeroin. Numerot eivät kuitenkaan antaneet tarpeeksi hyödyllistä tietoa.

– Päätimme jättää lomakkeet kokonaan pois. Tilalle tuli jokaisen hallituksen jäsenen ja puheenjohtajan välinen kahdenkeskinen keskustelu, johon varattiin reilusti aikaa. Pikku hiljaa siitä on tullut yhä strukturoidumpi työkalu hallituksen kompetenssien ja monimuotoisuuden vahvistamiseen, Kiiskinen sanoo.

Keskusteluissa kaikki arvioivat sekä itsensä että muut hallitusjäsenet. Samalla käydään huolellisesti läpi, mitä osaamista hallituksesta vielä puuttuu. Keskolla ei ole nimitystoimikuntaa. Sen sijaan suurimmat osakkeenomistajat ehdottavat jäseniä yhtiökokoukselle. He saavat suoraan hallitukselta tietoa siitä, millaista lisäosaamista sinne kaivataan. Varsinaisen etsinnän hoitavat rekrytoinnin ammattilaiset.

Tärkeintä on miettiä huolella uusien jäsenten kriteerit. Ne ovat kaiken avain, Kiiskinen kiteyttää.

Suorahakuyritys Stanton Chase Finlandin partneri Arto Sormusen mukaan uusia hallituksen jäseniä valittaessa on tärkeää arvioida liiketoimintaympäristön tulevaisuutta ja yhtiön strategiaa. Juuri hallituksella tulee olla ymmärrys siitä, mitä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia yhtiöllä on edessään, jotta se voi tehdä järkevät investointipäätökset.

Henkilövalinta tehdään aina tulevaisuuteen katsoen, Sormunen toteaa. Erityisesti suuren kokoluokan yhtiöissä luottamushenkilöiden valinnassa perspektiivin tulee olla riittävän pitkä.

Nuoria jäseniä hallituksissa vain hieman yli prosentti

Toukokuussa 2018 tehdyn selvityksen mukaan 16 prosenttia suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusjäsenistä oli uusia. Keskimääräinen hallituksen koko on 6,5 jäsentä ja ulkomaalaisia jäsenistä on 19 prosenttia. Keski-ikä on 55,6 vuotta ja alle 35-vuotiaiden määrä hallituksissa on vain 1,5 prosenttia. Tiedot selviävät Vuoden Hallitusjäsenvalinta -kilpailun järjestän Stanton Chase Finlandin tekemästä selvityksestä. Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan naisia on pörssiyhtiöiden hallituksissa on 29 prosenttia.

Nuorimmat hallitukset keskimäärin ovat koonneet Wulff (39 vuotta), Talenom (43 vuotta) ja eQ (45 vuotta). Vanhimmat hallitukset taas löytyvät Biohitiltä (75), Viking Linelta (69) ja Afarakilta (64).

Hallitusten diversiteetistä on puhuttu paljon viime vuosien aikana. Usein keskusteluissa esiin nousee etenkin sukupuoli. Aihetta voidaan tarkastella myös esimerkiksi ikäjakauman osalta.

Kiiskisen mukaan hallituksen diversiteetin tärkeys on itsestäänselvyys. Tässä olennaista on ajatella kompetenssien monimuotoisuutta.

– Panostamme siihen, että haemme mahdollisimman monipuolisesti ja laajasti parasta osaamista hallitukseen. Usein samalla diversiteetti lisääntyy, kuten vaikkapa Piia Karhun valinnan kohdalla. Esimerkiksi eri-ikäisiä on tullut hallitukseen automaattisesti erilaisten kompetenssien ja kokemuksen myötä, Kiiskinen havainnollistaa.

Parhaat käytännöt esiin

Vuoden Hallitusjäsen – palkinnon tavoite on tuottaa tietoa pörssiyhtiöiden ylimmän johdon valinnoista sekä lisätä valintaprosessien ammattimaisuutta. Vuoden 2018 kilpailun tuomaristoon kuuluivat Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, Aalto-yliopiston professori Seppo Ikäheimo, Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska ja partneri Arto Sormunen Stanton Chase Finlandilta.

Pörssisäätiön tehtävänä on edistää arvopaperimarkkinoita. Säätiö nostaa esiin parhaita käytäntöjä muun muassa palkitsemalla vuosittain parhaat pörssiyhtiön sijoittajasivut ja ansioituneimman hallituksen puheenjohtajan.

Jos pidit tästä tekstistä ja haluaisit jatkossa vastaavat sisältömme suoraan sähköpostiisi, pääset liittymään Pörssisäätiön uutiskirjetilaajaksi täältä.

Teksti ja kuva: Kiia Etelävuori