Liisan lista on sijoittajan apuväline

Liisan lista on Pörssisäätiön tarjoama maksuton palvelu sijoittajille. Lista elää koko ajan kurssien ja ennusteiden muuttuessa.

Liisan lista on maksuton työkalu, joka esittelee kymmenien suomalaisten pörssiyhtiöiden arvostuslukuja sekä kasvu- ja kannattavuusnäkymiä. Reaaliaikaisesti päivittyvälle listalle pääsemiseksi ei tarvita käyttäjätunnuksia, vaan sinne pääse Pörssisäätiön sivuilta tämän linkin kautta. Lisätietoa listasta sekä eri ajankohtien 10 kärjen näet täältä.

Reaaliaikaisella listasivulla sijoittaja voi tehdä myös itse vertailua valitsemiensa tunnuslukujen pohjalta.  Sivulta näkee lisäksi, miten Liisan listan järjestys syntyy. Lisäksi sijoittaja voi tarkastella useita valmiita erilaisin kriteerein koostettuja listoja, jotka löytyvät sivun alusta alasvetovalikosta.

Omaa harkintaa tarvitaan

Muutama käyttäjien palaute antaa aiheen pohtia, mihin listaa voi käyttää ja mihin ei. Listat ovat apuvälineitä, jotka syntyvät osittain mekaanisten laskutoimitusten, osittain aina epävarmojen tulosennusteiden seurauksena. Niiden lisäksi järjen käyttö ei ole pelkästään sallittua vaan suorastaan edellytys oikeiden johtopäätösten tekoon. Alla on yksi esimerkki:

Arvoyhtiöt – Kannattavuuteen nähden edulliset

Listaa käyttävän kannattaa huomioida, että kärki ei välttämättä sisällä varsinaisia arvoyhtiöitä, koska kyseessä on suhdeluku. Jos esimerkiksi kannattavuus (ROE-%) on hyvin korkea, niin listan kärkeen voi päästä jokin korkean P/BV-luvun omaava yhtiökin eli sellainen, jolla oma pääoma on arvostettu tasearvoon nähden korkealle. Perusmääritelmän mukaan arvoyhtiö on yhtiö, jonka oma pääoma on arvostettu tasearvoon nähden matalalle.

Tuloskehitys voi poiketa ennusteesta

Koska tuloskehitys ei ole tiedossa, mille tahansa listalle pääsee mukaan pettymyksiä. Siksi jokaisen ihmisen on ennen sijoittamista syytä miettiä, pärjääkö tämä yhtiö jatkossa. Jos ei sitä tee, voi yhtä hyvin valita sijoituskohteensa heittämällä tikkaa.

Onko menestyksen arviointi sitten niin vaikeaa, ettei tavallisen ihmisen kannata edes yrittää? Ei ole, terve järkikin auttaa. Kuluttajana pystymme havaitsemaan muun muassa millaisia tuotteita yhtiöt tekevät ja miten ne käyvät kaupaksi. Huomaamme, miten maailma muuttuu: tietyn toimialan tuotteista tulee pulaa, toisten taas ei kiinnosta enää ketään. Kaikki tällaiset huomiot liittyvät myös sijoittamiseen: siihen missä bisneksessä tai minkä yhtiön hoivissa rahat saavat parhaimman tuoton. Vastaus on: siellä missä asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kauppa käy.

Mihin listaa sitten tarvitaan, jos kaikki on kiinni yhtiöiden tuloskehityksestä? Vastaus on, että ei kaikki ole kiinni tuloskehityksestä. Toinen puoli on kiinni yhtiöiden hinnoittelusta eli sijoittajien nykyisistä oletuksista. Lista kertoo sen, missä yhtiöissä nykyinen kurssi ja analyytikoiden ennusteet ovat hyvässä suhteessa: jos odotettu tuloskehitys toteutuu (tai ylittyy) niin kurssi nousee. Jos siis hyväksi havaitsemasi yhtiö on listan häntäpäässä, niin se saattaa tarkoittaa sitä, että kaikki muutkin ovat huomanneet sen erinomaisuuden: yhtiön osake on hinnoiteltu jo niin korkealle, että ei siihen enää kannata sijoittaa. Jos taas hyväksi havaitsemasi yhtiö on listan kärjessä, niin tilanne on ihan toinen. Lista on siis apuväline. Warren Buffet, maailman suurin sijoittajaguru, antaa hyvän neuvon: sijoita vain sellaiseen yhtiöön, jonka tunnet ja jonka liiketoiminnan ymmärrät.

Muutoksia Liisan Listaan toukokuusta 2018 alkaen 

Liisan lista käyttää jatkossa Evlin dataa. Aiemmin datan tarjonnut Inderes lopetti palvelunsa Liisan listan osalta. Liisan lista -työkalun avulla pääsee edelleen tutustumaan kymmenien yhtiöiden tunnuslukuihin ja näkymiin. Uutena jokaisen listalla olevan yhtiön tietoja pääsee katsomaan tarkemmin yhtiön nimeä klikkaamalla. Työkalusta löytyy lisäksi muitakin kuin suomalaisia yhtiöitä. Alueet pääsee valitsemaan reaaliaikaisen listasivun oikeasta ylänurkasta. Työkalun yhtiölista ei valitettavasti ole muutoksen myötä yhtä laaja kuin aiemmin, sillä tällaista palveluntarjoajaa ei ole löydetty.