Osakesäästötili ja kurssilasku houkuttelevat uusia sijoittajia osakemarkkinoille
Osakesäästötili on kolmas merkittävä pörssiosakkeita koskeva veromuutos tällä vuosituhannella. Osakesäästötilin sisällä ei makseta veroja, vaan tilille syntyvää tuottoa verotetaan silloin kun sijoittaja nostaa säästöt ulos tililtä. Jokaisen merkittävän veromuutoksen kohdalla on nähty selkeä muutos yksityissijoittajien lukumäärässä, eikä osakesäästötili ole poikkeus. Suomessa omistajamäärän muutoksia voidaan tutkia, koska jokainen osakesijoittaja on keskitetysti arvopaperikeskuksen eli Euroclearin rekisterissä. Pörssiyhtiöiden osakkeenomistajat tiedetään täsmälleen.
– Muutoksista toistaiseksi suurin oli yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä luopuminen, josta päätettiin vuonna 2004, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertaa historiaa:
– Vuoden 2003 lopussa yksityissijoittajia oli 789 000. Verojärjestelmän suuri, epäedullinen muutos karkotti sijoittajia, joiden määrä laski neljässä vuodessa 12 prosenttia.
Finanssikriisin aikana osakkeenomistajien lukumäärä kasvoi
Vuosituhannen vaihteessa listautumisanneista innostuneita yksityissijoittajia oli jälkikäteen moitittu IT-kuplaan mukaan lähtemisestä. Seuraavassa kriisissä monen yksityissijoittajan ajoitus osui kuitenkin nappiin. Vuoden 2007 lopussa alle 700 000 suomalaista omisti pörssiyhtiöiden osakkeita. Finanssikriisin aikana osakekurssit laskivat puolentoista vuoden aikana alle puoleen aikaisemmasta tasosta. Osakekurssien pohja saavutettiin maaliskuussa 2009.
– Useiden suomalaisten oman talouden tilanne säilyi hyvänä ja he pystyivät siirtämään säästöjään osakemarkkinoille osakekurssien laskiessa. Vuosien 2008 ja 2009 aikana yksityissijoittajien lukumäärä kasvoi yli 10 prosenttia. Vuoden 2009 lopussa noin 780 000 suomalaista oli jo osakkeenomistajia, Lounasmeri iloitsee.
Omistajien määrä jatkoi kasvuaan ja huippuvuonna 2013 jopa yli 832 000 suomalaista omisti osakkeita. Seuraava epäedullinen veropäätös tehtiinkin vuonna 2013, kun pörssiosinkojen veronalaista osuutta kasvatettiin. Osa sijoittajista siirtyi tällöin suorasta omistamisesta verotehokkaampiin vakuutuskuoriin. Osakesijoittajien lukumäärä laski vuoden 2013 huippulukemista jälleen noin 800 000 omistajaan.
Osakesäästötilin helppous ja lykätty verotus sai sijoittajat innostumaan
Osakesäästötililaki säädettiin keväällä 2019. Osakesäästötilit tulivat käyttöön tammikuussa 2020 ja ensimmäisen kuukauden lopussa tilejä oli jo 60 000 sijoittajalla ja osakesäästäjien kokonaismäärä noussut lähes 20 000 hengellä.
– Osakesijoittajien keskuudessa pelättiin, että verokohtelun muutos houkuttelee uudet sijoittajat markkinoille pitkän nousun ollessa jo lähellä loppuaan, Lounasmeri kertoo.
– Helmikuussa kurssit romahtivat, mutta sijoittajien kokonaismäärä vaan jatkoi kasvuaan. Maaliskuun lopussa jo yli 855 000 suomalaista omisti pörssiosakkeita suoraan omissa nimissään. Kun sijoittaa kärsivällistä rahaa pitkällä sijoitusajalla, voi rauhassa tehdä sijoituksia vähitellen.
Osakesäästötilien avaukset ovat jatkuneet ja seuraavaksi jännitetään, koska 100 000 tiliä tulee täyteen. Osakesäästötilien lukumäärä tarkoittaa samalla tilinhaltijoiden lukumäärää, koska jokainen yksityishenkilö saa avata vain yhden tilin. Pieni veroporkkana yhdistettynä suuriin kurssiliikkeisiin on herättänyt säästäjät sijoittajiksi.
– Kun yhä useampi meistä on omistaja, merkityksemme kasvaa. On hyvä muistaa, että yritykset eivät ole irrallisia olioita, vaan ihmiset päättävät ja lopulta osakkeenomistajilla on suurin valta. Omistamalla voi vaikuttaa, Lounasmeri vakuuttaa.
Kuva: Pixabay