Osakesäästötiliä selvittäneen työryhmän raportti valmis – mahdollista ottaa tilit käyttöön pian

Artikkeli
4.5.2018
Lukuaika
3 min

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren mukaan työryhmän esitys osakesäästötilistä on hyvä ja toimiva. Tavoitteena on tehdä sijoittajien verotuksesta neutraalia siten, ettei verotus ohjaa sijoituspäätöksiä.

Työryhmä ehdottaa Suomeen pitkälti samanlaista osakesäästötiliä, jollainen Norjassa on käytössä. Norjan mallissa tilin sisällä voi käydä kauppaa ilman, että välissä menee veroa luovutusvoitoista. Veroa maksetaan varoja tililtä nostettaessa. Osingot verotetaan normaalisti.

Norjalaisilla on lisäksi käytössä siirtymäaika, jonka aikana he voivat siirtää nykyiset omistuksensa osakesäästötilille. Työryhmä ei esitä tätä. Pörssisäätiö näkee, että Norjan malli kannattaisi ottaa kokonaisuudessaan käyttöön ja sallia nykyisten omistusten siirtymäaika myös Suomessa.

Sijoitustuotteiden osalta työryhmä esittää, että mukaan otetaan talletukset, pörssiosakkeet, First North -osakkeet, joukkolainat ja sijoitusrahasto-osuudet. Euromääräisiä rajoja ei ole tulossa käyttöön ja palveluntarjoajaa voisi vaihtaa helposti ilman verovaikutuksia, mitkä ovat toivottuja linjauksia.

Linjassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen veropoliittisen linjan mukaan verotuksen tulee kannustaa omistamaan, investoimaan ja sijoittamaan Suomessa. Osakesäästötili tukisi näitä tavoitteita.

”Hallituksen veropolitiikan keskeinen tavoite on tukea kotimaista omistajuutta. Uskon, että sijoitussäästötili olisi erinomainen sijoittamisen työkalu suomalaiselle piensijoittajalle ja tukisi aktiivista sijoittamista kotimaisiin listautuneisiin yrityksiin”, kertoo valtiovarainministeri Petteri Orpo VM:n tiedotteessa.

Orpon mukaan sijoitussäästötiliä koskeva valmistelu aloitetaan valtiovarainministeriössä saman tien ja tavoitteena on ottaa tili käyttöön Suomessa.

Ehdotettu malli hyvä ensiaskel, osinkoverotuksen kokonaisuudistusta tarvitaan

Työryhmä arvioi, että osakesäästötilin käyttöönoton vaikutus valtion verotuloihin ensimmäisenä vuonna olisi korkeintaan 26-28 miljoonaa euroa, mikä tekee uudistuksesta edullisen.

Kokonaisuutena uudistus on Lounasmeren mukaan sellainen, johon kannattaa tarttua. Osingot on mahdollista lisätä mukaan myös myöhemmin, ja osinkoverotukseen tarvitaan joka tapauksessa isompi remontti lähivuosina.

”Selvityksistä huolimatta osakesäästäjien toiveet ovat jääneet usein jalkoihin, ja hyvät ideat ovat harvoin päässeet toteutukseen asti. Osakesäästötilin ei tarvitse olla täydellinen ollakseen silti merkittävä parannus tavallisten suomalaisten yksityissijoittajien asemaan. Sitä voidaan kehittää myöhemmin.”

Pörssiosakkeita omistaa Suomessa merkittävä määrä kansalaisia, yhteensä 800 000 ihmistä.

Ruotsin veromalli ei sovi Suomeen

Suomeen ehdotetun mallin lisäksi raportissa käydään läpi Ruotsin sijoitussäästötilin malli sekä nykyinen sijoitusrahastojen verokohtelu Suomessa. Ruotsin mallissa maksetaan vuosittain pientä hallinnointipalkkiota koko pääomasta. Työryhmä toteaa, ettei se sovi suomalaiseen käytäntöön. Tämä on myös Pörssisäätiön näkemys, sillä Suomessa on tapana verottaa tuottoja, eikä koko pääomaa.

Rahastojen verokohtelun osalta työryhmä toteaa, että kansainvälisissä tilanteissa on ongelmallista, jos osingot saa tilin sisälle verottomasti. Työryhmä näkee, että asiaa tulisi selvittää vielä paljon.

”Laajemmat selvitykset osinkoverotuksesta ovat erittäin tervetulleita. Nyt tärkeintä on hyvä ja toimiva malli, joka saadaan aidosti käyttöön osakesäästäjille. Työryhmän ehdotus olisi mahdollista toteuttaa niin, että suomalaiset saavat osakesäästötilit käyttöönsä jo alkuvuodesta 2019”, Lounasmeri summaa.

Teksti, kuva ja video: Kiia Etelävuori