Psykologialla on sijoittamisessa hyvin suuri merkitys
Sijoittajapsykologia on Lounasmeren mukaan erittäin kiinnostava tutkimusalue. Hän huomautti Yle Radio 1:n Ykkösaamu-lähetyksessä 26.1.2022, että normaalisti osakesijoittaja on tottunut perehtymään yrityksen toimintaan.
– Tällä hetkellä yritysten toiminnassa ei nähdä sellaista ongelmaa. Meillä on näitä laajempia talouden teemoja, hän viittasi muun muassa kohonneeseen inflaatioon ja siitä johtuvaan korkojen nousupaineeseen, Ukrainan kriisiin ja myös koronakriisiin.
– Nyt markkinoilla on hurjan paljon uusia sijoittajia, mikä on todella hieno asia, mutta se toisaalta tarkoittaa sitä, että osittain sijoittajat saattavat hakea sitä, mikä on heidän riskinottohalukkuutensa, mikä on sijoitusaika, Lounasmeri kertoi ohjelmassa.
– Mutta kyllä me ollaan nähty aikaisemmin myös yksityissijoittajien parissa sitä, että esimerkiksi keväällä 2020 yksityissijoittajista moni kertoi, että kurssien laskiessa he olivat sijoittaneet lisää, Lounasmeri viittasi koronakriisin alusta johtuneeseen kurssilaskuun ja Sijoittajabarometrin tulokseen.
– Eli kuitenkin näkyy sellainen tietyntyyppinen rauhallisuus paniikkitilanteissakin.
Moni yksityissijoittaja näkee pörssilaskussa mahdollisuuden lisäsijoituksiin
Lounasmeri kertoi, että moni yksityissijoittaja on suhtautunut pörssikurssien tippumiseen näkemällä, että tässä on mahdollisuus joko jatkaa kylmäpäisesti omaa sijoitussuunnitelmaansa esimerkiksi sijoittaa säännöllisesti kerran kuukaudessa tai jopa tehdä lisäsijoituksia.
– Mutta kyllä myös suuri osa jää odottamaan, eli silloin jos ilmestyy yllättävästi paljon uutta informaatiota, niin he ottavat askeleen taaksepäin ja rauhallisesti katsovat tilannetta.
Lounasmeri huomautti, että viimeksi kuluneen kahden vuosikymmenen ajalta ei ole näyttöä, että yksityissijoittajat olisivat kurssien laskiessa menneet paniikkiin.
– Päinvastoin. Tyypillisesti saattaa tapahtua, että suuret instituutiot ovat ne, jotka tekevät näitä myyntejä ja yksityissijoittajat ovat niitä, jotka täydentävät markkinaa ja poimivat jotain pitkään toivomiaan kohteita, hän sanoi.
– Tämä on hetki, jolloin kannattaa miettiä esimerkiksi oma sijoitusaika, eli pohtia onko ok, jos markkina menee joitakin kuukausia alaspäin. Silloin, jos oma sijoitusaika on useita vuosia, niin silloinhan hätää ei ole.
Hän kehotti tukeutumaan faktoihin ja historiatietoihin.
– Ainakin aikaisemmin on ollut niin, että suurimpia laskupäiviä seuraavat suurimmat nousupäivät.
Lounasmeri korostaa, että viimeksi kuluneen kahden vuoden vuosittaiset yli 20 prosentin voitot ovat kuitenkin poikkeuksellisia.
”Aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen”
– Mielestäni aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen, Lounasmeri sanoi.
– Vähitellen, omia säästöjään hajauttaen, eli ei tietenkään kerralla kaikkea markkinoille vaan vähitellen sitä mukaa kun niitä säästöjäkin kertyy.
Teksti: Eeva Ketvel
Kuva: Pixabay
Onko oma sijoitussuunnitelmasi kunnossa? Lataa tästä maksutta sijoitussuunnitelmapohja.
Haluatko säännöllisesti tietoa sijoittamisesta? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje!