Sijoittajakonkareiden vinkit joulun lahjasalkkuun

Artikkeli
9.12.2019
Lukuaika
4 min

Tärkeä askel on luoda parempi säästäväisyyden ja vaurastumisen kulttuuri Suomeen. ”Ruotsissa uskalletaan vaurastua ihan eri tavalla kuin Suomessa”, totesi Seppo Saario muiden konkareiden kompatessa.

Kenenkään ei tarvitse olla alun perin rikas voidakseen vaurastua sijoittamalla. Jos saa säästettyä edes vähän, voi sijoittamisen hyvin aloittaa. Kunhan muistaa jättää pankkitilille myös puskuria välttämättömiä menoja varten.

”Olen itsekin aloittanut nollasta ja säästänyt ahkerasti”, Kim Lindström totesi.

”Kuuluisa vaahtokarkkitesti on hyvä havainnollistus: otatko yhden vaahtokarkin nyt, vai kaksi hetken odotettuasi. Sama periaate pätee säästämiseen ja sijoittamiseen”, Tomi Salo kommentoi.

Kansankapitalismi tarvitsee edistäjiä, jotta uudet sijoittajat ja uudet sukupolvet innostuvat mukaan. Sijoittamisen pitää olla ihmisille helppo ja arkinen tapa säästää. Pörssi ei ole pelaamista tai keinottelua, vaan tapa olla mukana omistamassa yrityksiä.

Osakkeita pakettiin, intoa sijoittamiseen

Into talouteen voi tarttua jo lapsena, jos omistajuus on osa arkea. Osakelahja lapselle on sijoitus tulevaisuuteen: se innostaa, opettaa ja vaurastuttaa.

”Osakesäästötili on siunattu asia! Se on erinomainen alusta harjoitella osakesäästämistä”, Erkki Sinkko iloitsee.

Osakesäästötili on mainio lahjaidea jouluksi nuorelle, ideoi myös Tomi Salo.

Osakesäästötilin voi avata alaikäiselle tunnistautumalla sähköisesti molempien vanhempien pankkitunnuksilla. Konkareiden mielestä osakesäästötili on hyvä askel ja helpottaa etenkin aloittamista. Sallittuja sijoituskohteita tosin voisi olla osakesäästötilissä enemmän, ja raja voisi olla korkeampi tai poistua kokonaan, konkarit tuumivat.

Ellei nuori vielä itse tee sijoituspäätöksiään, voi jollekin muulle antaa oikeuden hoitaa osakesäästötiliä Se onnistuu huoltajien allekirjoittaman valtakirjan avulla, Tom Lindström neuvoo.

”Pienenkin lapsen kanssa voi jo puhua tutuista yrityksistä ja omistamisesta. Palveluntarjoajien kustannukset ovat muuttuneet viime aikoina sellaisiksi, että ihan pienilläkin summilla voi antaa lapsen itsekin valita yksittäisiä osakkeita mukaan ja tehdä omistamista tutuksi sitä kautta”, Sari Lounasmeri lisää.

Millaisia osakkeita konkarit sitten suosittelevat nuorelle joulun lahjapakettiin, esimerkiksi osakesäästötilille laitettavaksi?

Konkarit nostivat esiin muun muassa seuraavia sijoituskohteita:

  • Pankkiiriliikkeet, jotka eivät tee varsinaista pankkitoimintaa vaan tarjoavat muita finanssipalveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi eQ ja Evli.
  • Nuorille tutut yhtiöt, joiden toiminta on helppo ymmärtää. Pettymyksistä huolimatta esiin otettiin muun muassa Rovio, joka on pörssin varakkaimpia firmoja ja tulos ja brändi ovat hyviä.
  • Yhtiöt, joilla on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Esimerkiksi Revenion silmänpainemittari kattaa vasta 5 prosenttia potentiaalistaan, keskustelussa pohdittiin. Nesteellä taas on hieno tarina, ja yhtiö on panostanut uudenlaisiin ratkaisuihin ja vastuullisempaan liiketoimintaan.
  • Pienemmät yhtiöt, joiden bisnes on hyvällä mallilla, kuten Digia ja Kamux. Jos ajat huononevat, ihmiset siirtyvät isoihin ja tuttuihin kohteisiin ja pienet yritykset helposti unohtuvat. ”Tässä voi olla pitkän aikajänteen salkkuun hyviä oston paikkoja”, tapaamisessa todettiin.
  • Esiin nousivat myös Wärtsilä, Nordea ja Telia tällä hetkellä mahdollisesti aliarvostettuina osakkeina. ”Jos on sitä mieltä, että Wärtsilä on laatuyhtiö ja Wallenbergit hyvä omistaja, saattaa olla hyvä paikka ostaa alennuksella”, tapaamisessa pohdittiin.

Muista myös nämä

Keskeinen ohje on koota hajautettu salkku: ei kaikkia munia samaan koriin, vaan salkkuun erilaisia, eri toimialoilla ja maantieteellisillä alueilla toimivia yhtiöitä.

Pitkäjänteisen osakesäästäjän kannattaa pitää katse nimenomaan yhtiön liiketoiminnassa. Onko yhtiön liiketoiminta hyvällä pohjalla ja onko sillä mahdollisuuksia kasvaa?

Esimerkiksi KONE oli noin vuonna 2000 suunnilleen samanarvoinen kuin Trainers’ Housen edeltäjä Satama Interactive”, Kim Lindström havainnollisti.

Osake ei välttämättä ole halpa vain sen takia, että kurssit ovat tulleet alas, Jarl Waltonen muistutti. Hän ostaakin mieluummin nousevaan kurssiin kuin uskoo yhtiön käänteeseen. ”Kurssilaskuun on kuitenkin aina jokin syy. Jos syy on markkinoissa, se ei ole niin paha, kuin jos syy on yhtiössä.”

Kaikki konkarit ovat samaa mieltä siitä, että ensimmäinen askel on tärkein. Aloita rohkeasti – tekemällä oppii.

Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala

Kiinnostavatko konkarisijoittajien opit ja muut ajankohtaiset aiheet sijoittamisesta? Siinä tapauksessa kannattaa tilata Pörssisäätiön suosittu uutiskirje ja seurata meitä Twitterissä ja Facebookissa!