Sijoittajakonkarit koolla – ”tekemällä oppii ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle”
Kahdeksan kokenutta sijoittajaa vieraili joulun alla Pörssisäätiössä. Poimimme keskustelusta muutaman tärpin: Mitä esimerkiksi aloittelijan kannattaa ottaa huomioon ja miten analyytikoiden suosituksiin tulisi suhtautua?
Kaikki konkarit kannustivat kokematontakin aloittamaan sijoittamisen. Tomi Salo neuvoo hakemaan ohjeita alkuun muun muassa Seppo Saarion kirjasta Miten sijoitan pörssiosakkeisiin sekä Kim Lindströmin ja Henri Elon sijoituskirjoista.
Tekemällä oppii parhaiten, kannattaa aloittaa pienillä summilla, muistutti Osakesäästäjien Antti Lahtinen. Kim Lindström rohkaisi luottamaan omiin aivoihin:
”Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle.”
Kun muistat hajauttamisen, olet jo pitkällä, keskustelijat totesivat. Moni ostaa kuplassa kun osakkeiden hinnat ovat korkealla ja myy, kun on pörssiromahdus. Tämän voi ehkäistä hajauttamalla ajallisesti eli sijoittamalla säännöllisesti eri aikoina, eikä siis kaikkia varoja kerralla. Lisäksi kannattaa hajauttaa eri toimialoilla ja maantieteellisesti eri alueilla toimiviin yrityksiin.
Älä kyttää tärppiosakkeita, jos sijoitat pitkällä aikajänteellä, neuvoivat konkarit. Ei siis kannata kiinnittää sijoituspäätöksissä liikaa huomiota esimerkiksi uutisiin siitä, että jokin osake on juuri nyt pinnalla. Pörssisäätiön Sari Lounasmeri muistutti, että analyytikoiden suositusten aikajänne on tavallisesti 3–6 kuukautta, joten pidempään osakkeita pitävän ei kannata laittaa liikaa painoarvoa niihin.
Hän huomautti myös, että moni sijoittaja tarkastelee tuottoja vain osakkeiden arvonnousun näkökulmasta ja unohtaa osinkotuotot voittolaskelmista.
Osakesäästäjän kannattaa säilyttää kuitit luovutusvoittojen määrän laskemista ja verotusta varten. Konkareiden mukaan hankintameno-olettama on periaatteessa hyvä asia, mutta siitä hyötymään pääsy on usein epärealistista. Osakkeista pitää saada moninkertainen tuotto ennen kuin alle 10 vuotta omistetuille osakkeille annettavasta 20 prosentin hankintameno-olettamasta on hyötyä. Siksi kuitit ja tieto oikeasta hankintahinnasta on hyvä ottaa talteen.
Keskustelussa käännettiin katse myös vuoteen 2018. Waltosen mielestä etenkin toimiala- ja sektorianalyysit tarjoavat mielenkiintoista seurattavaa ensi vuonna:
”Esimerkiksi konepajayhtiöt ovat Suomessa tällä hetkellä kalliita, kun taas halpoja kohteita löytyy perusmetalliteollisuudesta sekä pankkialalta ja rakennusyhtiöistä.”
Erkki Sinkko iloitsi Nordean pääkonttorin siirtymisestä Suomeen. Konkarit pitivät yleisesti pankkialaa kiinnostavana: siihen kohdistuu uutta sääntelyä kuten MiFID II, paljon muutoksia digitalisaation myötä ja toisaalta korkojen nousu nostaa myös pankkien tuottoja.
Sijoittajan kannattaa tarkkailla lisäksi inflaation ja korkojen kehittymistä. Jos inflaatio kiihtyisi odotettua nopeammin, voisi tulla isojakin heilahduksia, pohti Lahtinen. Euroopan keskuspankilta ei ekonomistien mukaan ole vielä tänä vuonna odotettavissa merkittäviä koronnostoja, mutta se on kuitenkin edessä.
Lue myös: Artikkeli konkarisijoittajien tapaamisesta viime toukokuussa, Luota itseesi, älä myyjiin
Pysy ajan tasalla uusista artikkeleista ja muista kiinnostavista uutisista, tilaa uutiskirjeemme.
Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala