Asiantuntijoiden vinkit: Näin aloitat vastuullisen sijoittamisen - “Ei science fictionia” 

Yhä useampi yksityissijoittajista korostaa vastuullisuutta, kun valitsee, mikä pörssiyhtiön osakkeita ostaa. Mutta miten se tehdään?  

Artikkeli
18.10.2021
Lukuaika
3 min

Suomessa on lähes 930 000 ihmistä, joilla on pörssiyhtiöiden osakkeita. Tavallisia ihmisiä eri puolilla Suomea. Yhä useampi yksityissijoittajista korostaa vastuullisuutta, kun valitsee, mikä pörssiyhtiön osakkeita ostaa. Mutta miten se tehdään?  Tässä vinkkejä vastuullisen sijoittamisen aloittamiseen Talousviikon avauspäivältä.

Mikä on ESG-näkökulma?

Tyypillisesti kun puhutaan vastuullisesta sijoittamisesta, puhutaan ESG-näkökulmasta:

  1. ympäristönäkökulma (E, environmental),
  2. yhteiskuntanäkökulma (S, social) ja
  3. hallintonäkökulma (G, governanse).

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri avasi asiaa:

“Ympäristönäkökulmassa ajatellaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen estämistä, päästöjen vähentämistä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä”, Lounasmeri avasi.

“Sosiaaliseen yhteiskuntanäkökulmaan liittyvät esimerkiksi työolosuhteet, ihmisoikeudet ja tasa-arvo. Hyvä hallinto tarkoittaa esimerkiksi, että ei ole korruptiota.”

Neljä vinkkiä vastuulliseen sijoittamiseen

Mitä neuvoisit yksityissijoittajalle, joka haluaa ottaa huomioon vastuullisuuden sijoitusstrategiassaan? Lounasmeri kysyi Family Economy -talousviikon asiantuntijoita.

1. Mieti, mikä on oma tavoitteesi

Ennen kuin ryhtyy sijoittamaan, on tärkeä pohtia, mitä vastuullisuus itselle tarkoittaa: mitkä ovat syyt ja tavoitteet sijoittamiselle. Siltä pohjalta kannattaa rakentaa sijoitussuunnitelma, joka vastaa näitä tavoitteita ja syitä sijoittaa.

Helsingin Yliopiston sijoitusjohtaja Anders Ekholm

2. Yhteys yrityksen strategiaan

Katsoisin, onko vastuullisuus linkitetty yrityksen strategiaan, onko vastuullisuudelle tavoitteita ja miten seurataan, saavutetaanko tavoitteet. Lisäksi miettisin, miten tavoitteet sopivat omaan käsitykseeni vastuullisuudesta.

“Vastuullinen sijoittaminen ei ole science fictionia, vaan vaatii ehkä vaan enemmän perehtymistä.”

Työeläkeyhtiö Varman vastuullisen sijoittamisen johtaja Hanna Kaskela

3. Kehittääkö yritys uusia vastuullisia ratkaisuja?

On hyvä katsoa, miten yritys reagoi: onko yritys kehittämässä uusia ratkaisuja tai muulla tavalla sopeuttamassa liiketoimintaa.  Rahastosijoittajan kannattaa kysyä vaihtoehdoista aktiivisesti, jos ne eivät muuten tule sijoitusneuvottelussa esille.

Nordean luottoriskijohtaja Jukka Vesala

4. Huomaa suoritustaan parantavat yritykset

Nostaisin esiin yritykset, jotka parantavat vastuullisuuttaan. Kannattaa katsoa nuorempia ja pienempiäkin yrityksiä, joilla ei ole vielä kovin paljon julkaistua vastuullisuustietoa.

Hankenin apulaisprofessori Hanna Silvola

Family Economy Week -talousviikko ensimmäistä kertaa Suomessa

Kansainvälinen, Italiasta alkunsa saanut Family Economy Week järjestetään ensimmäistä kertaa etätapahtumana myös Suomessa 18.–22.10.2021. Tapahtuma on tarkoitettu talousasioista, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille.

Suomessa tapahtumaa koordinoi Pörssisäätiö. Mukana järjestämässä ovat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito.

“Nyt enemmän kuin koskaan on tarvetta kertoa ihmisille säästämisestä ja sijoittamisesta, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia ja järkeviä valintoja oman ja lastensa tulevaisuuden kannalta”, Pörssisäätiön Sari Lounasmeri sanoo.

Viikon avauspäivänä maanantaina teemana oli sijoittamisen vastuullisuus. Tiistaina keskitytään ihmisiin eli sijoittajiin, keskiviikkona talousosaamiseen, torstaina pörssiyhtiöiden ja sijoittamisen kehitystrendeihin ja perjantaina sijoittajatarinoihin.

Tapahtumaa voi seurata täällä: https://familyeconomyweek.fi/

Talousviikon maanantain osuuden voit katsoa tästä.

Lue Jesse Collinin blogi Sijoittajat tarvitsevat parempaa vastuullisuusraportointia.