Jo 250 000 on avannut osakesäästötilin
Arvo-osuusjärjestelmässä oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 254 115 aktiivista osakesäästötiliä. Arvo-osuusjärjestelmää ylläpitää arvopaperikeskus Euroclear Finland.
Vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä uusia osakesäästötilejä avattiin 20 000.
Eniten osakesäästötilejä on nuorilla sijoittajilla: peräti 38,3 prosenttia tileistä on alle 30-vuotiailla. Näistä 8 prosenttia on alle 18-vuotiaiden tilejä.
– Osakesäästötili näyttää vakiintuneen nimenomaan nuorten suosikiksi, sijoittajien sukupolvenvaihdos jatkuu yhä useamman aloittaessa osakesäästämisen jo parikymppisenä, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.
Osakesäästötili sopii opiskelijalle paremmin kuin toinen vaihtoehto arvo-osuustili, sillä osakesäästötilin sisällä tapahtumat eivät vaikuta opintotukeen. Ne saattavat kuitenkin vaikuttaa asumistukeen, mikä on hyvä ottaa huomioon.
Verrattuna vuoden 2021 syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna yli 30-vuotiaiden osuus on aivan hivenen noussut. Tähän saattaa vaikuttaa se, että lokakuun 2021 lopusta lähtien myös Osuuspankki alkoi tarjota osakesäästötiliä, alkuvaiheessa mobiilipankkia käyttäville aikuisille omistaja-asiakkailleen.
– Palveluntarjoajat ovat tärkeitä portinvartijoita, jotka voivat valinnoillaan vaikuttaa osakesäästämisen aloittamisen helppouteen. Hienoa, että yhä useamman pankin valikoimasta löytyy osakesäästötili, Lounasmeri toteaa.
Osakesäästötileistä vajaa kolmannes naisilla
Miehillä on osakesäästötilejä selvästi useammin kuin naisilla: 69,2 prosenttia osakesäästötileistä on miehillä, 30,8 prosenttia naisilla. Naisten osuus nousi vuoden 2021 syyskuusta aavistuksen.
Pörssiosakkeita omisti Suomessa syyskuun lopussa 940 000 ihmistä. Yksityissijoittajista Euroclear Finlandin mukaan vuoden 2021 lopussa 66 prosenttia oli miehiä ja 34 prosenttia naisia. Sijoittajanaiset ovat siis ottaneet osakesäästötilit hitaammin käyttöön kuin sijoittajamiehet.
– Naiset ovat osakesäästötilin avaajina ja osakesijoittajina vielä vähemmistössä, mutta kehitys on onneksi oikean suuntaista, Lounasmeri toteaa.
– Tutkimusten perusteella naiset ovat pitkäaikaisia osakkeenomistajia, jotka painottavat vastuullisuutta ja heidän sijoitussalkkunsa menestyvät hyvin. Uskon että tulevaisuudessa naisten määrä osakesäästötilin avaajinakin jatkaa kasvuaan.
Vahingosta osakesäästötilien avaamisessa ei enää rangaista
Yksityissijoittajalla saa olla vain yksi osakesäästötili kerrallaan. Syksyllä 2021 paljastui, että parilla sadalla ihmisellä oli kaksi osakesäästötili, ja Verohallinnon piti määrätä heille lisäveroja. Osalle lisävero oli merkittävä virheeseen suhteutettuna.
Lakia muutettiin, ja 1.1.2022 lähtien usean osakesäästötilin tilanteessa veronkorotusta ei tule, jos varoja on vain yhdellä tilillä. Muutosta sovelletaan jo verovuodelta 2021 toimitettavassa verotuksessa.
Mikä on osakesäästötili?
Suomessa osakesäästötili otettiin käyttöön tammikuussa 2020. Osakesäästötilille voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Rahat voi sijoittaa pörssiosakkeisiin.
Yksityissijoittajan ei tarvitse raportoida verottajalle osakesäästötilin tapahtumia vuosittain. Verotettavaa tulee vasta sitten, kun sijoittaja nostaa tililtä rahaa. Mahdollisesta tuotosta maksetaan pääomatuloveroa.
Osakesäästötili sopii henkilölle, joka sijoittaa pitkään, valitsee osakkeet itse ja sijoittaa osingot uudelleen. Yksityissijoittaja hyötyy siitä, että kotimaisten pörssiyhtiöiden jakamat osingot saa verottomina osakesäästötilille, jossa ne voi sijoittaa uudelleen.
Osakesäästötili on hyvä myös aktiiviselle kaupankävijälle, sillä myyntivoitoista ei tarvitse heti maksaa veroa tilin sisällä, vaan summan voi sijoittaa uudelleen.
- Tutustu osakesäästötiliin Pörssikerho-tallenteelta täällä.
- Lue osakesäästötilistä tarkemmin tästä.
Teksti: Eeva Ketvel
Lähde: Euroclear Finland
Haluatko tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön uutiskirje!