Lamor: Listautumisen konkreettiseen valmisteluun menee yli vuosi 

Artikkeli
30.9.2022
Lukuaika
4 min

Lamor on aina ollut kasvuhakuinen yhtiö. Listautumisesta oli puhuttu yhtiössä jo 2000 luvun alussa.  

Ensimmäinen merkki listautumisen suunnittelusta on osakassopimus vuodelta 2012 eli yhdeksän vuotta ennen listautumista, jolloin yhtiöön tuli mukaan merkittäviä ulkopuolisia sijoittajia. Tuolloin ensisijaisena exit-polkuna pääoma- ja eläkesijoittajien kanssa määritettiin listautuminen.  

Selkein syy listautua löytyy tilauskannasta: vuonna 2021 Lamorin tilauskanta yli kymmenkertaistui. Teollisella toimialalla kasvu vaatii investointeja, käyttöpääomaa ja vahvempaa tasetta.  

”Tarvitsemme rahoitusta, jotta voimme ottaa tämän kasvuloikan”, toimitusjohtaja Mika Pirneskoski sanoo.  

Rahoituksen saaminen oli siis pääsyy Lamorin listautumiseen. Myös muut syyt tukivat päätöstä: Parempi näkyvyys, mikä auttaa houkuttelemaan ammattitaitoisia työntekijöitä. Osake on likvidi, eli sitä voi käyttää kauppatavarana yritysjärjestelyissä. 

Sijoittajaviestinnässä oltava tarkkana

Kun ei olla superskaalautuvalla alalla, vaan perinteisemmällä toimialalla, jossa kasvu on merkittävästi hitaampaa ja pitkäaikaisempaa, se vaikeutti sijoittajaviestintää: ne asiat, jotka yhtiössä nähtiin mahdollisuuksina, näyttivät esitettä laatiessa ja sijoittajatapaamisissa riskeiltä.  

”Sen sijaan, että oltaisiin keskusteltu tilauskannan mahdollisuuksista, keskusteltiinkin riskeistä: mikä voi mennä pieleen, osaammeko hinnoitella oikein ja niin edelleen.”  

Taustalla oli se, että listautumisen yhteydessä laadittavassa esitteessä on kerrottava kattavasti yhtiön riskitekijöistä, että sijoittajat voivat esitteen avulla tehdä informoidun sijoituspäätöksen. Näin ollen myös yhtiön kannalta positiivisista seikoista on kerrottava niihin liittyvät riskit.  

Ensimmäinen konkreettinen askel kohti listautumista: Lamor toteutti IFRS-konversion

Konkreettiset askeleet kohti listautumista Lamor otti loka-marraskuussa 2020, eli noin 14 kuukautta ennen h-hetkeä: silloin toteutettiin IFRS-konversio (International Financial Reporting Standards). Kyseessä on kansainvälinen standardi tilinpäätöstietojen julkaisemiseen, jota pörssin päälistan ja First North Premier -segmentin yhtiöiden on noudatettava.  

”Silloin nähtiin, että jos liiketoiminta kehittyy niin kuin silloin näytti, listautuminen olisi realismia”, Mika Pirneskoski sanoo.  

IFRS-standardilla yhtenäistetään eri maiden tilinpäätöskäytäntöjä. Se vaaditaan Nasdaq First North Premier Growth Market Finland -markkinapaikalla. Lamor siis suunnitteli listautumista nimenomaan Nasdaq First North Premier -markkinapaikalle, jossa on huomattavasi tiukemmat vaatimukset kuin Nasdaq First North markkinapaikalla.  

Pirneskosken mukaan listautumisprosessiin kannattaa varata vuosi, jos sen yhteydessä tehdään IRFS-konversio.  

Toinen selkeä askel kohti listautumista: Analyysi listautumisvalmiudesta

Toinen selkeä askel kohti listautumista otettiin tammikuussa 2021, kun Lamorissa tehtiin analyysi listautumisvalmiudesta.  

”Siinä tunnistettiin ne osa-alueet, jotka meidän piti laittaa parempaan kuntoon, jotta täytimme muotovaatimukset.”  

Parannettavaa oli yhtiön hallinnossa, sillä yhtiön oli alettava noudattamaan hallinnointikoodia First North -Premier -yhtiönä ja esimerkiksi sijoittajasuhde-puolta yhtiössä ei vielä ollut.  

Toinen tarkka paikka oli raportoinnissa: listatun yhtiön raportointiaikataulu on joustamattomampi kuin yksityisesti omistetun. Yhtiö lähti rakentamaan dokumentaatiota siitä, mitä pitää tapahtua minäkin päivänä, että asiat saadaan raportoiduksi oikeaan aikaan.  

First North Premier -listautumisen jälkeen on helpompi siirtyä päälistalle

Nasdaq First North Premier Growth Market Finland -markkinapaikalle listautuminen oli Pirneskosken mukaan lähes yhtä työlästä kuin päälistalle listautuminen. Isoin työmäärä tuli IFRS-konversiosta, mutta toisaalta First North Premier -listautumisen jälkeen on huomattavasti helpompi siirtyä pörssin päälistalle kuin kevyemmin säännellyltä First North -markkinapaikalta. 

”Ajattelimme, että listautumien on ensimmäinen askel meidän pääomamarkkinapolullamme. Päälistalle siirtyminen on mahdollista kohtalaisen pienillä ponnisteluilla.”  


Lamor Corporation Oyj

Lamor on vuonna 1982 perustettu suomalainen perheyritys. Se on erikoistunut tuottamaan ympäristöratkaisuja. Tärkeimmät liiketoiminta-alueet ovat jätteen- ja vedenkäsittely sekä öljyntorjunta. Yhtiön pääkonttori on Uudellamaalla Porvoossa. Yhtiö toimii tytär- ja osakkuusyhtiöidensä sekä kumppani- ja jakeluverkostojensa kautta yli sadassa maassa.

Yhtiö listautui Nasdaq First North Premier Growth Market Finland -markkinapaikalle joulukuussa 2021.


Teksti: Eeva Ketvel
Kuva: Riku Isohella

Mika Pirneskosken haastattelu on julkaistu Listautujan käsikirja. Opas listautumiseen pk-yritysten kasvumarkkinalle -oppaassa. Pörssisäätiö julkaisi sen syyskuussa 2022.

 

Haluatko tietoa sijoittamisesta suoraan sähköpostiisi? Tilaa Pörssisäätiön Sijoittajan ajankohtaiskatsaus!