Näin minä aloitin sijoittamisen – Verneri Pulkkinen, Tom Lindström, Helena Rostedt ja Jenina Tukia kertovat

Artikkeli
13.11.2023
Lukuaika
2 min

Inderesin yhteisörakentajana tunnettu Verneri Pulkkinen kertoi aloittaneensa sijoittamisen vahingossa. Hän oli saanut muutaman tuhat euroa ennakkoperintöä ja oli juuri aloittanut kesätyöt Prismassa.

”Vuonna 2009 oli nollakorot, joten talletuksille ei saanut korkoja. Äiti oli lainannut kirjastosta sijoittamista käsitteleviä kirjoja, ja niistä sain ajatuksen: aloin lätkiä sijoituksia pörssiin. Sen jälkeen harrastus on vienyt mukanaan”, Pulkkinen kertoi.

Talousvalmentaja Helena Rostedt ryhtyi parantamaan omaa taloudellista tilannettaan ollessaan kahden lapsen yksinhuoltaja. Hänen aloitti sijoittamalla rahastoon 15 euroa kuukausittain.

”Onneksi silloin puhuttiin yleisesti, että pienilläkin summilla voi aloittaa”, Rosted sanoi.

Opiskelijoiden Pörssipäivä järjestettiin vanhassa Pörssisalissa Pörssitalolla.

Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmaan osallistunut Jenina Tukia innostui sijoittamisesta, koska hän halusi pankkitalletuksilleen tuottoja. Tukia jakaa sijoittamisen oppeja nuorille, sillä hän toimii Pörssilähettiläs-ohjelmassa yhä tutorina, ja tukee nuorempia ohjelmassa mukana olevia.

”Se kannusti aloittamaan, kun koulussa kokeiltiin kuvitteellisen tuhannen euron sijoitusta. Huomasin, että omat sijoitukseni menestyivät hyvin”, hän sanoi.

Yksityissijoittaja Tom Lindströmille sijoittaminen tuli veren perintönä, kotoa. Hänen isänsä Kim Lindström on kuulunut jo pidempään yksityissijoittajien kärkikaartiin.

”Minulta ei oikeastaan kukaan kysynyt haluanko sijoittajaksi, vaan me kasvoimme siihen. Me leikimme siskon kanssa osakeyhtiötä.”

”Ensimmäisiä omia sijoituksiani aloin hoitaa 15-vuotiaana. Kerran poistuin liikuntatunnilta kesken, kun piti lähteä yhtiökokoukseen, mikä huvitti kavereita.”

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kävi tilaisuuden aluksi läpi viisi megatrendiä, joiden tunteminen on pitkäjänteiselle sijoittajalle hyödyllistä: kaupungistuminen, globalisaatio, digitalisaatio, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen.

”Vaikka talouskehitys näyttää menevän huonompaan, sijoittaja ennakoi. Siksi osakekurssit lähtevät nousuun ennen kuin talous kääntyy”, Lounasmeri muistutti.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen kertoi talousnäkymistä Suomessa ja globaalisti. Maailmantalouden kasvu on vaisua, paitsi että Yhdysvallat näyttää tässäkin syklissä pärjäävän hyvin. Suomi taas on taantumassa, ja ensi vuonnakin päästään ehkä nipin napin plussalle.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen kertoi talousnäkymistä.

Katso Opiskelijoiden Pörssipäivä videolta Pörssisäätiön YouTube-kanavalta:

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö