Nuori sijoittaja -ehdokas: Kusti Riuttanen

Artikkeli
21.12.2023
Lukuaika
5 min

Nimi: Kusti Riuttanen

Ikä: 20-vuotias

Asuinpaikka: Jyväskylä

Harrastukset: Vedän partiotoimintaa lapsille partiojohtajan roolissa. Liikunta on todella tärkeä osa arkeani. Käyn kuntosalilla säännöllisest, sekä juoksen ja pyöräilen kesällä ja talvella hiihdän.

Mihin sijoitat ja miksi?

Aloitin sijoittamisen 15-vuotiaana arvo-osuustilin kautta. Ensimmäiset sijoitukset tein poikkeuksellisesti suoriin osakkeisiin rahastojen sijasta.

Minua on kiinnostanut alusta asti perehtyä yhtiöihin ja tutkia niitä. Luonteeseeni kuuluu myös vahva uteliaisuus ja halu tietää asioista mahdollisimman paljon.

Tällä tiellä olen vielä tänäkin päivänä, ja sijoitukset teen aina suoraan osakkeisiin. Heti, kun osakesäästötili tuli Suomeen, otin sen käyttöön ja olen siitä asti sijoittanut vain osakesäästötilin kautta, sillä se suosii juuri piensijoittajia ja opiskelijoita, eli minunlaisiani.

Salkkuni muodostuu tällä hetkellä vain suomalaisista yhtiöstä. Vuosien varrella salkussa on kyllä ollut myös eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia yhtiöitä, mutta suurin osa on aina ollut kotimaisia yhtiöitä.

Milloin ja miten innostuit osakesijoittamisesta?

Ensimmäiset sijoitukseni tein 15-vuotiaana yläkoulussa. Olen vuosien varrella yrittänyt miettinyt mistä se suuri kiinnostus sijoittamiseen yhtäkkiä tuli ja luulen, että kaikki alkoi siitä että en tiennyt sijoittamisesta mitään, ja halusin oppia ja tietää siitä kaiken. Luonteeseeni kuuluu myös se, että jos en jotain tiedä, on se pakko selvittää heti ja hankkia tietoa asiasta mahdollisimman paljon.

Mikä sijoittamisessa kiinnostaa?

Sijoittamisessa kiinnostavinta ovat yhtiöt. Yhtiötä on niin valtava määrä ja niillä kaikilla erilaiset tarinat ja tavoitteet, lukemista on siis enemmän kuin on aikaa. Mielenkiintoista on perehtyä eri yhtiöihin ja toimialoihin, niiden tuotteisiin, palveluihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin.

Mielenkiintoisina pidän yhtiöitä, jotka ovat innovatiivisia ja pyrkivät kehittämään ja tarjoamaan ratkaisuja maailman eri ongelmiin. Perehtymisen jälkeen on myös mielenkiintoista jäädä seuraamaan yhtiöitä, päättipä niihin sijoittaa tai ei.

Millaisia asioita korostat, kun valitset osakkeet, joihin sijoitat?

Yhtiön täytyy olla luotettava ja vastuullinen, ja siitä pitää olla konkreettisia todisteita, pelkkä maininta sijoittajasivuilla ei riitä. Yhtiön tuotteen tai palvelun tulee myös olla vahva ja selkeä.

Jos yhtiöllä on niin sanotusti monta onkea vedessä, mutta ei yhtä selkeää tuotetta/palvelua, näen sen merkittävänä riskinä. Yhtiön usko omaan tekemiseen ei tuolloin ole välttämättä suuri. Selkeät ja realistiset tulevaisuuden suunnitelmat ovat myös todella tärkeät.

Millaista oppia taloudesta ja sijoittamisesta olet saanut koulussa?

Vähän ja lyhyesti. Tätä kuvasi peruskoulun opetus talousasioista ja sijoittamisesta.

Oppitunneilla mainittiin sanat laina, korko, pörssi ja sijoittaminen, ilman sen suurempia selityksiä. Aloitin kuitenkin sijoittamisen yläkoulussa omatoimisen tutkimisen kautta raapaistuani sijoitusmaailman pintaa.

Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmaan mukaan hakemisesta voin kiittää opinto-ohjaajani, joka suositteli ohjelmaa minulle. Olin onnekas, kun opinto-ohjaajani tunsi kaikki meidät oppilaat ja tiesi, mikä ketäkin kiinnosti ja auttoi sitten eteenpäin.

Mitä hyötyä sinulle on Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmasta ollut?

Pääsin pörssilähettiläs-ohjelmaan mukaan yläkoulun ja lukion ensimmäisen vuoden välisenä kesänä. Opinto-ohjaajani suosittelemana päätin hakea ohjelmaan koska, vaikka olin jo aloittanut sijoittamisen tiesin, että olin vasta raapaissut pintaa kaikesta siitä tiedosta, mikä vielä odotti.

Pörssilähettiläs-ohjelma oli mahtava kokemus. Kaikki otettiin lämpimästi mukaan porukkaan ja yhteishenki oli kannustava. Sain tuosta ensimmäisestä koulutuksesta kavereita ja valtavan määrän tietoa.

Talous- ja sijoituskoulutusten lisäksi saimme koulutusta myös esiintymiseen ja opettamiseen. Tuon ensimmäisen koulutusviikonlopun jälkeen on vuosien varrella ollut paljon lisää koulutuksia ja tullut sitäkin enemmän kokemuksia. Talous- ja sijoitusasioiden oppimisen lisäksi olen saanut ohjelmasta esiintymiskokemusta ja sitä kautta myös rohkeutta puhua yleisölle.

Olet aktiivisesti mukana kertomassa sijoittamisesta ja kannustamassa muita nuoria miettimään omaa taloutta. Miksi se on sinulle tärkeää?

Pörssilähettiläs-ohjelmassa teimme kouluvierailuja yläkouluissa käyden kertomassa oman talouden hallitsemisesta ja sijoittamisesta. Tämän jälkeen toimin tutorina tuleville pörssilähettiläille ja opetin heille, miten kouluvierailut toimivat ja harjoittelimme heidän kanssaan esityksen pitämistä.

Nyt viimeisimpänä olen vetänyt Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskelijoille sijoituskurssia, jolla ensimmäiset luennot alkoivat aivan perusasioista kuten inflaatiosta ja korkotasosta, joista lopulta siirryttiin sijoittamisen käytännön asioihin ja oman sijoitussuunnitelman tekemiseen.

Ensimmäisistä kouluvierailuista alkaen olen halunnut tehdä oman osani sen eteen että kaikilla olisi hyvät tiedot ja taidot oman talouden hallitsemiseen ja sijoittamiseen. Tällä hetkellä tämä ei toteudu koulutusjärjestelmän toimesta, jonka takia osalla ihmisistä on tiedot ja taidot ja osalla ei. Kyse on pohjimmiltaan tasa-arvosta, kaikilla tulee olla samat mahdollisuudet, myös sijoittamisessa.

Mikä on mottosi sijoittajana?

Muista miettiä sijoitustesi vaikutusta, lukujen takana on aina oikea yhtiö ja ihmiset.