Nuori sijoittaja -ehdokas: Vivian Tulisalmi

Artikkeli
21.12.2023
Lukuaika
5 min

Nimi: Vivian Tulisalmi

Ikä: 20

Asuinpaikka: Rusko Turun seudulla

Harrastukset. Harrastan musiikkia, valokuvausta, lukemista sekä urheilua. Tarkemmin sanottuna soitan ukulelea, huilua ja laulan. Pidän luonnossa liikkumisesta ja lenkkeilystä. Lisäksi olen aktiivisesti mukana erilaisessa järjestötoiminnassa sekä yliopistossa että sen ulkopuolella.

Mihin sijoitat ja miksi?

Sijoitan sekä rahastoihin että suoraan kotimaisiin osakkeisiin. Rahastoissa suurin paino minulla on indeksirahastoissa, sillä ne ovat helppoja, kattavia ja niiden hallinnointikulut ovat matalat. Keskellä kiireistä opiskelija-arkea kuukausisäästäminen indeksirahastoihin on ollut minulle helppo tapa hajauttaa sekä ajallisesti että maantieteellisesti pienillä summilla ja matalalla kynnyksellä.

Suoria osakesijoituksia teen hieman harvemmin, noin muutaman kuukauden välein. Vapaus valita oman salkun sisältö sekä halu perehtyä tarkemmin yritysmaailmaan yksittäisten yritysten kautta on saanut minut osakesijoittamisen pariin. Suorat osakesijoitukset kotimaisiin yhtiöihin osakesäästötilin kautta ovat esimerkiksi verotuksen kannalta helpoimmat, ja samalla pääsen luomaan vaurautta Suomeen.

Milloin ja miten innostuit osakesijoittamisesta?

Innostuin sijoittamisesta noin kolme vuotta sitten, kun ystäväni kertoi minulle Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmasta ja osallistuin koulutukseen. Kaveriporukassani monia kiinnostaa sijoittamiseen liittyvät teemat, joka on myös lisännyt omaa mielenkiintoani aiheeseen.

Mikä sijoittamisessa kiinnostaa?

Yhteiskunnalliset teemat ja yritysmaailma ovat aina kiinnostaneet minua eikä sijoittaminenkaan tee tähän poikkeusta. Sijoittaminen lisää henkilökohtaista omaisuutta ja siitä on myös yhteiskunnallista hyötyä.

Millaisia asioita korostat, kun valitset osakkeet, joihin sijoitat?

Teen sijoituspäätökseni painottaen tunnuslukuja, mutta myös yrityksen vastuullisuus ja hyvät sekä realistiset tulevaisuudensuunnitelmat vaikuttavat merkittävästi päätöksiini. Toistaiseksi olen sijoittanut vain Helsingin pörssin päälistalta löytyviin melko tunnettuihin yhtiöihin.

Lähitulevaisuudessa suunnitelmissani on suunnata katsetta kohti Helsingin First Northin kasvuyhtiöitä. Uutisia kotimaisista yhtiöistä on helppo seurata mediasta ja viestintää on kattavasti suomeksi, joten kiireisen arjen keskellä koen suomalaiset yhtiöt hyviksi sijoituskohteiksi itselleni.

Millaista oppia taloudesta ja sijoittamisesta olet saanut koulussa?

Peruskoulussa ja lukiossa henkilökohtaisesta taloudenhallinnasta, säästämisestä tai sijoittamisesta ei ollut kovin paljon opetusta. Teemoja käsiteltiin yleisellä tasolla noin yhden oppitunnin verran. Vaikka opetus oli tiivistä, teoreettisella tasolla perustiedot käytiin hyvin läpi.

Budjetoinnista, sijoitussuunnitelmasta tai sijoittamisen nyrkkisäännöistä (esimerkiksi kulujen vaikutuksesta tuottoon) ei kuitenkaan ollut puhetta. Toivoisinkin, että opetuksessa painotettaisiin myös näitä käytännönläheisiä ja jokaiselle relevantteja teemoja enemmän yhdenvertaisuuden lisäämiseksi.

Opiskelen Turun Kauppakorkeakoulussa, jossa olen päässyt syventämään tietojani sijoittamisesta sekä sen eri muodoista ja uramahdollisuuksista KY-Kasinon keskiviikkokahvien myötä. Olen kokenut kyseiset tilaisuudet erittäin opettavaisiksi ja mielenkiintoisiksi.

Mitä hyötyä sinulle on Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-ohjelmasta ollut?

Lähdin alun perin Pörssilähettilääksi, sillä halusin oppia lisää säästämisestä sekä sijoittamisesta. Olin kuullut ohjelmasta ystävältäni paljon hyvää, joten kiinnostuin itsekin lähtemään mukaan.

Ohjelma on antanut minulle paljon: uusia ystäviä, ainutlaatuisia mahdollisuuksia sekä taitoja, joista on ollut minulle hyötyä henkilökohtaisessa elämässä ja työnhaussa. Olen saanut kattavasti tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta ohjelman kautta. Myös esiintymiskokemuksesta on ollut minulle suuresti hyötyä esimerkiksi työssäni.

Olet aktiivisesti mukana kertomassa sijoittamisesta ja kannustamassa muita nuoria miettimään omaa taloutta. Miksi se on sinulle tärkeää?

Pörssilähettiläs-ohjelman kautta olen päässyt muun muassa esiintymään ja työskentelemään Turun Talouspäiville, tekemään kymmeniä kouluvierailuja sekä kouluttamaan uusia Pörssilähettiläitä. Toiminta on minulle tärkeää, sillä tiedon lisääminen säästämisestä ja sijoittamisesta lisää yhdenvertaisuutta ja luo vaurautta myös yhteiskuntaan – kaikki siis voittavat.

On myös tärkeä osoittaa, että taustasta riippumatta on mahdollista alkaa sijoittamaan. Aikaisemmin myös minulla oli harhaluulo, että sijoittamisen aloittaminen on mahdollista vasta ollessaan tarpeeksi varakas tai mikäli tulee varakkaasta perheestä. Haluankin osoittaa, että näin ei ole.

Mikä on mottosi sijoittajana?

Mottoni sijoittajana voisi tiivistää fraasiin ”hajauta ja hallitse”. On tärkeää luoda kattava sijoitussuunnitelma ja noudattaa sitä, jotta on helpompi seistä sijoituspäätöksien takana myös silloin, kun taloudessa ei mene yhtä hyvin.

On kuitenkin myös tärkeää pystyä tarvittaessa muokkaamaan sijoitussuunnitelmaa, mikäli oma taloudellinen tilanne, tavoitteet sijoittajana tai sijoitustaidot muuttuvat. Näihin muutoksiin on kuitenkin hyvä varautua ja pohtia vaihtoehtoisia toimintamalleja sekä omaa riskinsietokykyä jo alkuperäistä suunnitelmaa tehdessä.

Sijoitussuunnitelmassa tulee myös pohtia itselle sopivaa hajauttamista ja erilaisia hajauttamisen muotoja, muun muassa ajallista, maantieteellistä, toimialakohtaista sekä allokaatiota.