Omistaja-aktivismi noussut

Artikkeli
29.3.2022
Lukuaika
3 min

Osakkeenomistajalle on annettu ylin päätösvalta, ja he käyttävät päätösvaltaa yhtiökokouksissa: niissä nimitetään yhtiön ylin johto, vahvistetaan tilinpäätös, päätetään varojen jaosta ja tehdään myös muita yhtiön toiminnan kannalta perustavanlaatuisia päätöksiä.

Viime vuosina osakkeenomistaja-aktivismi on noussut yhä vahvemmin esille sekä talousuutisissa että tutkimuksissa. Taustalla on Jesse Collinin mukaan isoimpana tekijänä todennäköisesti se, että vaikuttaminen on entistä helpompaa lähinnä internetin, sosiaalisen median ja erilaisten keskustelufoorumien ansiosta: näin yksityissijoittajakin on voinut saada isomman joukon tukea taakseen. Yksityissijoittajien kampanjoita on mennyt maailmalla läpi. Suomessa ei olla vielä näin pitkällä.

Jesse Collin kertoi yhtiökokouksista Pörssi-illassa maaliskuussa.

Pandemia ei tuonut digiloikkaa yhtiökokouksiin

Toisin kuin monella muulla alalla, pörssiyhtiöiden yhtiökokouksissa koronapandemia ei tarkoittanut digiloikkausta. Päinvastoin: väliaikaisen lain turvin monet päätyivät yhtiöt tänäkin keväänä siihen, että ne järjestävät yhtiökokouksen käytännössä kirjekokouksena.

Väliaikainen laki olisi mahdollistanut täysimääräisen reaaliaikaisen etäkokouksen, jossa osakkeenomistajat voisivat käyttää oikeuksiansa, mutta vain muutama yhtiö – tähän mennessä Martela, Inders ja Netum Group – järjestää etäkokouksen täysillä oikeuksilla.

”Nämä esimerkit ovat kannustavia, koska ne osoittivat, että etäkokouksen järjestäminen on turvallinen tapa hoitaa yhtiökokous ja saada päätökset tehtyä ja reaaliaikainen osallistuminen myös osakkeenomistajan näkökulmasta on toiminut hyvin”, Collin sanoo.

Muutoksia osakeyhtiölakiin tulossa: osakkeenomistajilla nyt mahdollisuus vaikuttaa

Oikeusministeriö valmistelee pysyviä säännöksiä osakeyhtiölakiin. Niillä helpotetaan hybridi- ja etäkokousten järjestämistä.

Hybridikokouksessa osakkeenomistaja saa valita, osallistuuko kokoukseen etänä vai paikan päällä. Molemmissa tapauksissa on Pörssisäätiön mukaan taattava täysimääräiset oikeudet vaikuttaa.

”Osakkeenomistajalla on mahdollisuus olla itse proaktiivinen ja tehdä yhtiökokoukselle ehdotuksia siitä, mihin suuntaan kunkin yhtiön yhtiökokouksia pitäisi viedä, jolloin yhtiöjärjestyksessä voitaisiin määrittää tarkemmin se, miten osakkeenomistajat saavat osallistua ja ennen kaikkea se, että jos osakkeenomistaja osallistuu etänä, hänellä pitäisi olla myös samat oikeudet käytössä kuin läsnäosallistujalla, Collin vinkkaa.

Collinin mukaan nyt on riskinä, että yhtiökokouskäytäntö lähtee kehittymään siihen, että etäosallistujille tarjotaan suppeampia oikeuksia. Jos yhtiökokouskäytäntö jää hajanaiseksi, on osakkeenomistajalle työlästä perata kutsuja läpi ja katsoa suurennuslasin kanssa, onko etäosallistuminen käytännössä rajattu hyvin suppeaksi vai onko täydet oikeudet käytössä.

”Tässä on paikka osakkeenomistajan vaikuttamiselle, että yhtiökokouskäytäntö pysyy avoimena ja osallistavana.”

Yksityissijoittajat suomalaisyhtiöiden suurin kotimainen omistajaryhmä

Yksityissijoittajat eli käytännössä kotitaloudet ovat Euroclear Finlandin tilaston mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden suurin kotimainen osakkeenomistajaryhmä.

”Kotimaisista omistuksista kotitalouksilla on suurin potti, lähemmäs 20 prosenttia, eli isompi kuin esimerkiksi eläkeyhtiöllä, joita pidetään tyypillisesti hyvänä esimerkkinä isoista suomalaisista osakkeenomistajista”, Jesse Collin muistuttaa.

Teksti: Eeva Ketvel

Katso Collinin esitys Pörssi-illassa.

Haluatko tiedon Pörssi-illoista ja esimerkiksi osakeyhtiölakiin tehtävistä muutoksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa sijoittajan ajankohtaiskatsaus!

Lue Euroclearin artikkeli Netumin etäyhtiökokouksesta tästä.