Tilastotietoa

Osakkeisiin sijoittavien määrä rikkomassa ennätyksellisen miljoonan sijoittajan rajan

Osakesijoittaminen on yleistynyt vauhdilla viime vuosina, kun käyttöön on tullut suoraa osakesijoittamista helpottava osakesäästötili. Osakesijoittamisen suosion kasvua selittää myös koronapandemia, joka jätti useille enemmän rahaa säästöön ja sijoitettavaksi.

Tiedote
21.12.2023
Lukuaika
2 min

Osakesijoittajien määrä on näinä päivinä rikkomassa miljoonan sijoittajan rajan. Marraskuun lopulla yksityishenkilöitä oli osakkenomistajina arvopaperikeskuksena toimivan Euroclearin järjestelmässä 998 982.

Tasaisen vauhdin taulukolla miljoonan sijoittajan raja rikkoutuu ennen vuodenvaihdetta. Tänä vuonna uusia osakesijoittajia on tullut markkinoille keskimäärin yli 3 000:n sijoittajan kuukausivauhdilla.

”Osakesijoittamisesta on tulossa osa tavallisten ihmisten järkevää taloudenpitoa. Helsingin pörssissä on menty kaksi vuotta laskevin kurssein, joten uudet sijoittajat ovat lähteneet markkinoille oikeaan aikaan – ennen seuraavaa kurssihuippua”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Vuoden 2020 alusta markkinoille on tullut lisää osakesijoittajia yli 190 000. Prosenteissa sijoittajamäärän kasvu on ollut lähes 24 prosenttia vuodesta 2020.

Kansanosakkeiden kärki: Nordea, Nokia ja Fortum

Pääsyyt osakesijoittajien määrän kasvuun ovat sijoittamista helpottava osakesäästötili ja taannoiset pandemiavuodet. Pandemia-ajan sulut vähensivät kulutusta, jolloin monelle jäi rahaa säästöön ja oli ehkä ylimääräistä aikaa myös oppia sijoittamaan.

Vuoden 2020 alussa käyttöön tulleita osakesäästötilejä on avattu jo yli 340 000 kappaletta. Osakesäästötili vähentää osakekauppojen byrokratiaa ja lykkää voittojen verottamista siihen, kunnes tililtä nostetaan rahaa. Tilin ehdot paranevat edelleen vuodenvaihteessa, kun talletusraja nousee 100 000 euroon.

Kun lähes 17 prosenttia kansasta omistaa pörssiyhtiötä, heillä on painoarvoa myös omistajina. Suoraan yhtiön osakkeita omistavalla on taloudellisia oikeuksia sekä oikeus vaikuttaa yhtiökokouksessa esimerkiksi yhtiön hallituksen valintaan.

”Osakkeenomistaja vaikuttaa aina valinnoillaan. Sijoituspäätös kertoo siitä, minkälaista liiketoimintaa arvostetaan ja minkälaisten yritysten tulevaisuuteen luotetaan”, Lounasmeri jatkaa.

Helsingin pörssissä eniten yksityishenkilöitä omistajina on finanssiyhtiö Nordealla, verkkolaiteyhtiö Nokialla ja energiayhtiö Fortumilla, jokaisella yli 200 000. Pörssisäätiön ylläpitämällä kansanosakkeiden listalla kärkikymmenikössä ovat myös konepajayhtiöt Kone ja Wärtsilä sekä metsäyhtiö UPM.

Graafi: Osakesijoittajien määrän kehitys

Lisätietoja

Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja, Pörssisäätiö ja Pörssitalo
Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö