Pörssi-illan esittelyssä Harvia ja Ponsse

Torstaina etätilaisuutena järjestetyssä Pörssi-illassa esiteltiin sijoituskohteina kiukaistaan tunnettu Harvia ja metsäkoneyhtiö Ponsse. Talousnäkymiä avasi Aktian pääekonomisti Lasse Corin.

Artikkeli
15.3.2024
Lukuaika
2 min

Metsäkonevalmistaja Ponsse toimii tänään 37 maassa, ja sillä on työntekijöitä on 2 110. Venäjällä yhtiöllä ei ole enää lainkaan liiketoimintaa, eikä se toimita itärajan taakse edes varaosia.

Ponsse on valmistanut metsäkoneita vuodesta 1970. Yrityksen nimi tuli Vieremän kylällä juoksennelleesta sekarotuisesta koirasta. Toimitusjohtaja Juho Nummela kävi läpi tarinan, joka yhdistää koiran ja metsäkoneiden valmistuksen.

Nummela kertoi, että käsillä oleva markkinatilanne on haastava. Sahatavaran kysyntä on laskenut ja rakentaminen alamaissa, mutta metsäalalla toiminta on vielä aktiivista. Suomessa käynnissä olevat satamalakot haittaavat Ponssen toimintaa, sillä yhtiö ei voi tehdä ulkomaille konetoimituksia.

Yhdysvallat houkuttelee Harviaa

Korona-aikana valtavan kysyntäbuumin kokenutta Harviaa esitteli sijoituskohteena yhtiön toimitusjohtaja Matias Järnefelt.  Suomessa Harvia on 1950-luvulta asti tunnettu kiuasvalmistajana, mutta muualla maailmassa se tiedetään kokonaisten saunojen toimittajana.

Järnefelt kertoi, että yhtiöllä on kasvumahdollisuuksia etenkin Yhdysvalloissa. Siellä saunoja on vähän väestömäärään nähden mutta kilpailijoita ei ole valtavasti.

Pitkällä aikavälillä Harvia tavoittelee yli viiden prosentin liikevaihdon kasvua. Euroopan markkinoilla yhtiöllä on vahva ja vakaa asema. Kaikkiaan Harvia toimii 90 maassa.

Poikkeuksellinen kurssinousu?

Ovatko teknojätit tuoneet jo kuplan Yhdysvaltain osakemarkkinoille? Mahtiseitsikkoon (magnificent seven) kuuluvien Alphabetin, Amazonin, Applen, Metan, Microsoftin, Nvidian ja Teslan kurssikiito on jatkunut kuukausikaupalla.

USAn osakemarkkinoiden nousuun otti kantaa Aktian pääekonomisti Lasse Corin. Hänen mukaansa S&P500-indeksin kehitys on vielä maltillista – kun verrataan indeksin kokonaistuottoa vuosikymmenten tasolla 1880-luvusta alkaen (ks. kuva).

Makrotalouden katsauksessaan Corin arvioi, että maailmantalouden tilanteessa on nähtävissä positiivista ja negatiivista. Hän kävi läpi Yhdysvalloissa kuluttajien tilannetta, euroalueen vaihtotaseen kehitystä sekä yleisemmin inflaatio- ja korkotilannetta.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö