Pörssi-illan esittelyssä Mandatum, Sanoma, Wärtsilä ja Metso

Pörssitalolla oli tiistaina utelias tunnelma, kun lavalle nousivat toimitusjohtajat neljästä pörssiyhtiöstä. Suosittuun tapahtumaan osallistui paikan päällä lähes 300 ihmistä ja suoraan verkkolähetykseen noin 500.

Artikkeli
6.3.2024
Lukuaika
3 min
Wärtsilän toimitusjohtaja Håkan Agnevall oli yksi yhtiötään esitelleistä toimitusjohtajista.

Pörssi-illan yhtiöesittelyt avasi lokakuussa listautuneen Mandatumin toimitusjohtaja Petri Niemisvirta. Hän kertoi, että Mandatum keskittyy vähän pääomaa sitoviin liiketoimintoihin – ja hakee myös kasvua eläke-, säästö- ja riskivakuutustuotteissa sekä institutionaalisessa varainhoito- ja omaisuudenhoitotoiminnassa.

Pörssi-illoille tyypillisesti Niemisvirta kävi läpi Mandatumin strategiaa, liiketoiminnan peruslukuja sekä osinkopolitiikkaa. Yleisö uteli toimitusjohtajan lempiruokaa, Mandatumin riskejä ja vastausta siihen, onko Mandatum arvoansa.

Media- ja oppimateriaaliyhtiö Sanoman uusi toimitusjohtaja Rob Kolkman kertoi, että henkilökohtaisesti häntä puhuttelee uudessa tehtävässään Sanoman ”purpose” – eli se, että yhtiöllä on vaikutusta ja merkitystä. Kolkman aloitti Sanoman ruorissa vuodenvaihteessa toimittuaan aiemmin yhtiön oppimisliiketoiminnan toimitusjohtajana.

Kolkmanin mukaan Sanoman oppimisliiketoiminnasta tulee yli puolet yhtiön liikevaihdosta. Euroopassa noin 25 miljoonaa 6–18-vuotiasta saa opetusta Sanoman tuotteiden avulla. Oppimisliiketoiminta tavoittelee 2–5 prosentin orgaanista kasvua, mutta Suomen medialiiketoiminta voi myös supistua.

Katse konepajoihin

Konepajayhtiö Wärtsilä ylsi viime vuonna ennätyskorkeaan tilauskertymään, liikevaihtoon ja kassavirtaan, kertoi yhtiön toimitusjohtaja Håkan Agnevall.
Wärtsilän strategiassa iso termi on dekarbonisaatio – hiilestä irtautuminen – joka ajaa muutosta sen pääliiketoiminnoissa laivamoottoreissa ja voimalaitoksissa. Lähes 190-vuotias konepajayhtiö toimii tänään yli 70 maassa, vaihtaa noin 6 miljardia euroa vuosittain ja työllistää noin 17 800 työntekijää.

Konepajayhtiö Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoi, että Metso pyrkii mahdollistamaan kestävää modernia elämäntapaa. Metson tulos on pysynyt noususuunnassa vuodesta 2020, kun Metso ja Outotec yhdistyivät.

Vauramo korosti, että tuloksen paraneminen näkyy myös osingonjaossa. Metso on jakamassa vuodelta 2023 osinkoa 0,36 euroa osakkeelta, mikä on 55 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta.

Lempiruuatkin listattiin

Pörssi-illan yleisö oli aktiivisesti mukana esityksissä. Laajoja trendejä mutta myös yksityiskohtia koskevia yleisökysymyksiä riitti jokaiselle esiintyjälle.

Pörssi-ilta on erinomainen paikka ottaa tuntumaa myös pörssiyhtiöiden toimitusjohtajiin ihmisinä. Se tuli todistettua, kun jokaiselta toimitusjohtajalta kysyttiin lempiruokaa. Myös toimitusjohtajien osakeomistukset kiinnostivat.

Valoa tunnelissa?

Pörssi-illan talousnäkymistä vastasi Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen. Suomen taloutta ovat painaneet korkoherkkyys ja vientivetoisuus, mutta isoin pettymys on ollut inflaatiopaineiden sitkeys.
Ilvonen muistutti, että teollisuussyklin käänteet ovat perinteisesti ennakoineet vahvaa osakemarkkinakehitystä. Ja jos käänne tapahtuu, tilanne voi Suomessakin koheta suhteellisen nopeasti.
Vaikka moni näkisi mielellään jo valoa tunnelin päässä, talouskehityksen riskit ovat kuitenkin vielä pääosin alasuuntaisia, Ilvonen varoitteli.

Kirjoittajat

Sarianna Toivonen Viestintäpäällikkö