Talouskirjojen oppien innostamina

Artikkeli
10.10.2022
Lukuaika
3 min

Paneelikeskustelussa: Mervi Airaksinen, Pekka Seppänen, Sari Lounasmeri, Tom Lindström sekä Karo Hämäläinen

Talousviikon maanantain, Aleksis Kiven päivän teemana oli talouskirjallisuus. Ohjelmassa sijoituskirjailijat ja -vaikuttajat keskustelivat talouskirjojen oppien innostamina lempikirjoistaan sekä jakoivat käytännön vinkkejä talouskirjojen lukemiseen. Lisäksi päivän aikana kuultiin, ketkä ovat Suomen Ekonomit Bisneskirja –palkinnon tämän vuoden finalistit.

”Ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudestaan”

Paneelikeskustelussa kirjailijat Karo Hämäläinen ja Tom Lindström, Microsoft oy:n toimitusjohtaja Mervi Airaksinen sekä riippumaton talouden tarkkailija Pekka Seppänen keskustelivat yleisesti talouskirjojen oppien innostamina. Keskustelua johti Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Panelisteja puhututti muun muassa talouskirjojen tarjoamat opit sekä eri lukutavat ja se, miksi ylipäätään talouskirjoja kannattaa lukea.

Airaksisen mukaan muun muassa startup -maailmaan sukeltavat kirjat ovat virkistävää jo olemassa olevaa vahvaa bisnestä johtavalle yritysjohtajalle: ”On mielenkiintoista nähdä erilaista kulmaa. Kun luot ihan alusta, se ajatusmaailma on ihan toisenlainen.”

Itsekin kirjoja kirjoittanut Hämäläinen puolestaan kokee kirjojen viehätyksenä sen, että niistä löytää jotain omaan elämään ammennettavaa: ”Usein kirjoissa on just se, että löytää jotain, mitä pystyy soveltamaan omaan elämään, joko tee näin tai älä missään tapauksessa tee näin. Se tulee hyvin yllättävistä asioista.” Myös Lindströmin mielestä parasta kirjoissa on se, mitä kaikkea niistä voi oppia: ”Ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudestaan, vaan on pystynyt katsomaan sieltä kirjoista, miten on tehty asiat, ja sitten voi siitä lähteä rakentamaan omaa kokemuspohjaa.”

Panelistit myös pohtivat eri tapoja kirjojen lukemiseen. Jotkut tekevät muistiinpanoja, toiset lukevat selaillen. ”Kirjan lukeminen on minulle aika paljon dialogia. Olin sitten samaa tai eri mieltä, jos kirja on hyvin kirjoitettu ja perusteltu, saa se entistä enemmän omat aivot surraamaan ja synnyttämään uusia ajatuksia. Ei ne kaikki ajatukset synny sieltä kirjasta, vaan dialogista”, Seppänen pohtii omaa tapaansa kirjojen tekstin omaksumiseen.

Tärkeää ajankohtaisuus, asiantuntemus ja sovellettavuus

Suomen Ekonomien järjestämän Bisneskirja-kilpailu etsii laadukasta kauppa- ja taloustieteellistä alaa käsittelevää tai soveltavaa teosta, joka puhuttelee käsittelytavallaan laajoja kohderyhmiä. Tänä vuonna kilpailun valintakriteereiksi nousivat ajankohtaisuus, asiantuntemus ja sovellettavuus käytännössä. Kilpailuun ilmoittautuneen 50 teoksen joukosta valittiin viisi finalistikirjaa:

  • Toimitusjohtaja – kirjoittanut Hannu-Matias Nurmi
  • Strategiana asiakaskokemus – kirjoittanut Hannu Saarijärvi ja Pekka Puustinen
  • Inhimillinen strategia – kirjoittanut Paula Kilpinen
  • Työnantajabrändi ja työntekijäkokemus – kirjoittanut Miikka Huhta ja Visa Myllyntaus
  • Bisnesantropologia – kirjoittanut Mikko Leskelä

Bisneskirja-palkinnon voittaja julkistetaan 15. helmikuuta 2023. Voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluu Microsoft Suomen toimitusjohtaja Mervi Airaksinen, LUT-yliopiston työelämäprofessori Sami Sykkö ja Suomen Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Talousviikko Suomessa jo toista vuotta peräkkäin

Kansainvälinen, Italiasta alkunsa saanut Family Economy -talousviikko järjestetään toista kertaa Suomessa 10.–14.10.2022. Tapahtuma on tarkoitettu talousasioista, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille aikuisille.

Suomessa tapahtumaa koordinoi Pörssisäätiö ja mukana järjestämässä ovat Nordea, Suomen Ekonomit ja Taloustaito.

Viikon avauspäivänä maanantaina teemana oli talouskirjallisuus. Tiistaina keskitytään sijoitusstrategioihin, keskiviikkona makrotalouden uhkakuviin, torstaina talouspolitiikan tulevaisuuteen ja perjantaina perheen talouteen.

Tapahtumaa voi seurata täällä: www.talousviikko.fi

Talousviikon maanantain osuuden voit katsoa tästä.