Yhtiökokous yllätti avoimuudellaan
Pörssilähettiläiden oranssit hupparit loistavat väkijoukon keskellä Messukeskuksen sisäänkäynnin edessä. On huhtikuinen kevätpäivä, ja joukko Pörssisäätiön kouluttamia nuoria Pörssilähettiläitä on aikeissa osallistua elämänsä ensimmäistä kertaa pörssiyhtiön yhtiökokoukseen. Kohteeksi on valikoitunut tällä kertaa UPM:n kokous.
”Odotan, että näen millainen yhtiökokous ylipäätään on. Uskoisin, että kuulen ainakin siitä, miltä UPM:n tulevaisuus näyttää, ja muita vastaavia tietoja”, sanoo 17–vuotias Waltteri Soininen.
Samansuuntaisia ovat myös kahden muun jo paikalle saapuneen lähettilään, Tuomas Raittilan ja Antti Avorannan, mietteet.
”Aina kuulee puhuttavan yhtiökokouksista, mutta minulla ei ole selkeää visiota siitä, mitä siellä ihan konkreettisesti tapahtuu. Uskon, että täällä paikan päällä olemalla siitä häviää se sumuverho välistä”, 18–vuotias Raittila pohtii.
”Etukäteen mietityttää ainakin se, kuinka avoimesti firman numeroita käydään läpi, esimerkiksi sen osalta paljonko on tehty voittoa ja paljonko tehdään investointeja. Ja toisaalta se, miten päätöksenteko ihan oikeasti näyttäytyy sillä hetkellä, kun ollaan yhtiökokouksessa”, hän lisää.
Avorantaa, 18, kiinnostavat etenkin UPM:n tulevaisuuden näkymät.
”Odotan myös sitä, että pääsen kuulemaan, millaisia puheenvuoroja täällä pidetään ja millaisia asioita osallistujat kysyvät.”
Diskotunnelmaa ja paljon kysyttävää
Kun kaikki yhtiökokoukseen mukaan päässeet lähettiläät ovat paikalla, ensimmäinen etappi on rekisteröityä vastaanottotiskillä. Osa lähettiläistä on paikalla avustajina, osa omistaa UPM:n osakkeita. Osakkeenomistajat ovat ilmoittaneet itsensä ja avustajansa netissä etukäteen mukaan. Rekisteröityminen sujuu täysi-ikäisten kohdalla jouhevasti, mutta alaikäisen rekisteröitymistä selvitetään pidempään.
Rekisteröitymisen jälkeen on aika siirtyä istumaan saliin, jossa varsinainen tilaisuus pidetään. Kokous on selvästi suosittu. Se on ääriään myöten täynnä. Yllätykseksemme kaikki osallistujat eivät mahdu samaan tilaan vaan osa ohjataan erilliseen sivutilaan seuraamaan kokousta striimin kautta.
Lopulta kaikki löytävät paikan. Koittaa odotettu hetki: yhtiökokous alkaa. Ensitahdit rytmikkäästä musiikista kajahtavat, valot himmennetään ja osallistujille näytetään tiivis video UPM:stä.
Yhtiökokoustunnelma alkaa muistuttaa vuosi vuodelta enemmän diskoa, hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos avaa kokouksen ja naurattaa osallistujajoukkoa musiikin hiljentyessä.
Seuraavan noin kahden tunnin aikana omistajat kuulevat Wahlroosin tiiviin avauksen maailmantalouden tilasta sekä toimitusjohtaja Jussi Pesosen kattavan katsauksen yhtiön toimintaan, kasvuun, avainlukuihin ja tulevaisuuden näkymiin. Tilintarkastaja antaa lausuntonsa ja tilinpäätös vahvistetaan. Kokoukseen liittyy myös käytännön asioita, kuten kokouksen sääntöjen läpikäyminen sekä puheenjohtajan ja sihteerin valitseminen kokoukseen. Esityslistalla on muun muassa hallituksen jäsenten palkkioista päättäminen, hallituksen jäsenten valitseminen ja hallituksen valtuuttaminen erilaisiin toimiin kuten osakeannista päättämiseen.
Iso osa ovat yleisön esittämät kysymykset ja kommentit. Niitä tulee paljon läpi kokouksen, erityisesti toimitusjohtajan katsauksen jälkeen. Omistajia kiinnostavat muun muassa vastuullisuuskysymykset ja se, mitä uusia innovaatioita yhtiöllä on tekeillä.
Ensi vuonna uudestaan
”Se yllätti, kuinka avointa keskustelua käydään. Että käytännössä kuka tahansa voi ottaa puheenvuoron ihan milloin vain. Toisaalta kokouksessa oli yllättävän selkeä selkäranka. Kaikesta oli tehty etukäteen esitys ja lähinnä kysyttiin, onko joku eri mieltä. Varmasti paras tapa hoitaa tällaiset kokoukset, mutta sitä ei ollut tullut etukäteen miettineeksi”, pohtii Raittila, kun nautimme yhtiökokoustarjoiluja kokouksen jälkeen.
Myös Soininen yllättyi siitä, kuinka avoimesti kommentteja ja kysymyksiä pystyi esittämään. Kokous vastasi hänen odotuksiaan: ”Sain tietoa yrityksen tulevaisuudesta ja muutenkin oli oikein kattava kokonaiskatsaus UPM:stä.”
”Minä itse asiassa odotin jopa värikkäämpääkin keskustelua”, Avoranta sanoo. Hänelle mieleen jäi erityisesti se, kuinka valovoimainen puhuja Björn Wahlroos oli.
Entä tulisivatko lähettiläät uudestaan?
”Ehdottomasti! Mutta ensi kerralla paremmin valmistautuneena, niin että voidaan esittää myös hyviä kysymyksiä”, kuului vastaus stereona kaikilta kolmelta.
Pörssilähettiläät on talousaiheinen koulutus- ja vapaaehtoisohjelma nuorille. Pörssisäätiön järjestämä yhteisosallistuminen yhtiökokoukseen on yksi esimerkki siitä, mitä kaikkea ohjelmaan kuuluu. Haku ohjelmaan on käynnissä nyt! Haku lomake ja lisätiedot: www.porssisaatio.fi/hae-porssilahettilaaksi.
Voit seurata Pörssilähettiläitä myös Instagramissa: @Porssilahettilaat.
Teksti: Kiia Etelävuori
Kuvat: Minna Heusala, Kiia Etelävuori & UPM