Näin annat lahjaksi osakkeita

13.11.2017

Osakelahja on sijoitus tulevaisuuteen. Lahjan saajan säästöt karttuvat ja hän oppii samalla sijoittamisesta ja taloudesta.

Mitä lahjaksi nuorelle esimerkiksi jouluna, valmistujaisissa, syntymäpäivillä tai ylioppilasjuhlissa? Mitä jos lahjoittaisit osakkeita? Niiden avulla nuori voi saada kipinän osakesäästämiseen ja oppii, miten pörssi ja talouselämä toimivat.

Kun osakesäästämisen aloittaa varhain, sijoitukset ehtivät tuottaa pidemmän aikaa ja kerryttää korkoa korolle. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat tuottavat omaisuuslajeista parhaiten. Lyhyellä aikavälillä voi tosin voi olla reilustikin heiluntaa.

Osakkeiksi voi valita esimerkiksi suurehkoja pörssiyhtiöitä, jotka myös lahjan saaja tuntee ja joita on helppo seurata. Osakkeita voi valita myös esimerkiksi nuoren kiinnostuksen kohteiden mukaan – onko lahjan saaja kiinnostunut esim. peleistä tai muodista? Kannattaa myös kiinnittää huomiota hajautukseen: eri merkkipäivinä voi esimerkiksi lahjoittaa eri yhtiöiden osakkeita. Lisätietoa sijoituskohteen valinnasta löytyy muun muassa Pörssisäätiön osakeoppaasta.

Osakkeiden lahjoitus edellyttää arvo-osuustiliä

Helppo tapa lahjoittaa sijoituksiin on siirtää rahaa lahjansaajan tilille ja sopia, että rahat käytetään osakkeisiin. Vanhemmat voivat siirtää rahaa alaikäisen lapsensa tilille ja sijoittaa varat sieltä osakkeisiin. Muiden sukulaisten kanssa voidaan sopia, että he siirtävät alaikäisen lapsen tilille rahasumman, jonka vanhemmat sijoittavat.

Osakkeiden ostaminen ja lahjoittaminen edellyttää, että lahjan saajalla on arvo-osuustili. Jos tiliä ei ole valmiina, sellainen pitää avata. Suomessa arvo-osuustili on henkilökohtainen, eikä sitä voi avata henkilön tietämättä. Tilin voi avata missä tahansa arvo-osuustilejä pitävässä pankissa tai pankkiiriliikkeessä.

Täysi-ikäisen pitää avata arvo-osuustili itse, alaikäiselle tilin avaavat huoltajat. Kun arvo-osuustili on avattu, osakkeita voi siirtää lahjoittajan omasta salkusta tai osakkeet voidaan ostaa suoraan lahjansaajan tilille. Tällöin toimeksiantoon merkitään lahjan saajan arvo-osuustili ja veloitettavaksi tiliksi maksajan tili.

Vuoden 2020 alussa Suomessa tulee käyttöön myös osakesäästötili, jossa veroa maksetaan vasta varoja tililtä nostettaessa. Läheiselle voi säästää jo nyt myös lahjarahaa tilin avaamista varten. Osakesäästötilille voi siirää ainoastaan rahaa, ja niillä tilille voi ostaa pörssiosakkeita.

Lahjakirja kannattaa tehdä

Osakkeiden luovutuksesta kannattaa tehdä aina lahjakirja, jonka molemmat osapuolet allekirjoittavat. Lahjakirjasta tulee ilmetä lahjan antaja ja lahjan saaja, heidän arvo-osuustiliensä numerot sekä eriteltynä lahjoitettavat osakkeet nimellä ja kappalemäärällä. Myös lahjan arvon voi mainita lahjakirjassa.

Lahjakirjassa tulisi mainita, että kyse on lahjasta eikä ennakkoperinnöstä. Ennakkoperintö nimittäin lisättäisiin myöhemmin perintöosuuteen, joten siitä menisi perintövero.

Perheen sisäisestä lahjasta voi varmuuden vuoksi tehdä ilmoituksen maistraatille. Jos se jää tekemättä, voivat lahjanantajan mahdolliset velkojat vaatia omaisuutta palautettaviksi. Lahjakirjassa voidaan ottaa kantaa myös siihen, onko lahjan saajan tulevalla puolisolla avio-oikeutta lahjoitettuun omaisuuteen vai ei.

Huomioi verotus

Lahjan saajan on maksettava lahjaveroa, jos hän saa kolmen vuoden aikana samalta henkilöltä lahjoja 5 000 euron arvosta tai yli. Alle 5 000 euron arvoisesta lahjasta ei siis tarvitse maksaa lahjaveroa. Raja on lahjanantajakohtainen. Toisin sanoen esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lapselleen kolmen vuoden aikana 4 999 euroa kumpikin ilman lahjaveroa, eli yhteensä 9 998 euroa.

Osakkeiden lahjavero lasketaan käyvästä arvosta eli lahjoituspäivän pörssihinnasta. Käytännössä lahjoituspäivä on se päivä, jolloin osakkeet siirtyvät lahjansaajan arvo-osuustilille. Omistusoikeus siirtyy lahjansaajalle, kun lahjakirja allekirjoitetaan ja hallintaoikeus taas, kun osakkeet ovat lahjansaajan arvo-osuustilillä.

Verovapaasta lahjasta ei tarvitse tehdä verottajalle lahjaveroilmoitusta. Verohallinnon ohjeen mukaan pörssiosakkeen arvo on todettavissa luotettavasti jälkikäteenkin.

Veroilmoitus on kuitenkin tehtävä, jos samalta antajalta saa kolmen vuoden kuluessa useampia lahjoja, joiden arvo yhteensä ylittää verovapaan lahjan rajat. Tällöin lahjansaajan on annettava lahjaveroilmoitus verotoimistolle kolmen kuukauden kuluessa lahjoituksesta. Lomakkeita saa verotoimistoista ja verohallinnon verkkopalvelusta.

Myyntiä kannattaa odottaa vähintään vuosi

Lahjana saatua omaisuutta ei aina kannata myydä ennen kuin on kulunut vähintään vuosi lahjan saamisesta.

Vuoden omistusajan jälkeen omaisuuden myyntihinnasta voi vähentää hankintamenon eli omaisuuden arvon lahjoitushetkellä. Esimerkiksi pitkään omistettujen osakkeiden myynnin yhteydessä tämä voi merkitä suurta verosäästöä.

Jos lahjansaaja myy osakkeet ennen vuoden rajapyykkiä, myyntihinnasta vähennettäväksi hankintahinnaksi tulee joko lahjanantajan aikanaan maksama hankintameno tai 20 prosentin hankintameno-olettama. Näin lahjansaaja joutuu siis maksamaan myyntivoiton veroa lahjanantajan omistusaikana tapahtuneesta arvonnoususta.

Varallisuus ei vaikuta opintotukeen, pääomatulot vaikuttavat

Opiskelijan varallisuus, kuten omistettujen osakkeiden arvo, ei vaikuta opintotukeen. Omaisuudesta saatava tuotto eli pääomatulot kuitenkin vaikuttavat siihen samalla tavalla kuin ansiotulotkin. Tuen määrässä huomioidaan siis esimerkiksi osinkotuotot ja osakkeiden myynnistä saadut luovutusvoitot.

Kannattaakin muistuttaa opintotukea nostavaa lahjan saajaa pitämään huolta tulorajoista.

Kipinä uuden oppimiseen

Osakelahjan kylkeen lahjapakettiin voi kääriä sijoittamisesta kertovan kirjan tai oppaan. Tilaa esimerkiksi aloittavalle sijoittajalle suunnattu Opas uteliaille Pörssisäätiön verkkokaupasta muutaman euron hintaan

Jaa artikkeli

Kommentit